THEPOWERGAME
Η Check Point Research (CPR) επισήμανε τον Σεπτέμβριο του 2022 ως σημείο καμπής για τις κυβερνοεπιθέσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας. Έκτοτε, οι εβδομαδιαίες κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 44%, ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των χωρών του ΝΑΤΟ, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 57%. Η CPR καταγράφει τα wipers, τις πολυεπίπεδες επιθέσεις και τον χακτιβισμό ως τις βασικές τάσεις και δυνάμεις που οδήγησαν σε αυτή τη μεταστροφή.
Οι κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας σημείωσαν σταθερή αύξηση κατά 9% από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η Εσθονία, η Πολωνία και η Δανία είδαν αντίστοιχα, αυξήσεις 57%, 31% και 31%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είδαν αντίστοιχα, αυξήσεις 11% και 6%.
Η Check Point Research (CPR) επισημαίνει τον Σεπτέμβριο του 2022 ως το σημείο καμπής για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που σχετίζονται με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, η CPR παρατήρησε μια διαφορά στις κυβερνοεπιθέσεις όταν συνέκρινε τις περιόδους Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2022 και Οκτώβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023. Οι κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας μειώθηκαν, ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των χωρών του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν απότομα.
Οι αριθμοί:
Μείωση 44% του μέσου αριθμού εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό κατά της Ουκρανίας, από 1.555 επιθέσεις σε 877
Αύξηση 9% του μέσου αριθμού εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από 1.505 σε 1.635
Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων κατά των χωρών του ΝΑΤΟ
Η Εσθονία, η Πολωνία και η Δανία σημείωσαν αυξήσεις 57%, 31% και 31% αντίστοιχα
Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 11% και 6%, αντίστοιχα
Οι κύριες τάσεις:
Αύξηση των wipers
Πολυδιάστατες κυβερονοεπιθέσεις
Hacktivism
Δήλωση του Sergey Shykevich, Threat Intelligence Group Manager στην Check Point Research:
«Παρατηρούμε μια αλλαγή στην κατεύθυνση των κυβερνοεπιθέσεων μια συγκεκριμένη στιγμή κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2022, βλέπουμε μια μείωση των επιθέσεων κατά της Ουκρανίας, ενώ βλέπουμε επίσης αύξηση των επιθέσεων κατά ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ. Βλέπουμε την ανάπτυξη των προσπαθειών ειδικά εναντίον συγκεκριμένων χωρών του ΝΑΤΟ που είναι πιο εχθρικές προς τη Ρωσία. Ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις είναι επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού και ορισμένες από αυτές επικεντρώνονται σε επιχειρήσεις πληροφόρησης γύρω από συγκεκριμένα πολιτικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα».