THEPOWERGAME
Στη σημερινή συγκυρία, που μια σειρά από βασικές δραστηριότητες, από την επικοινωνία και την εργασία μέχρι την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία, περνάνε μέσα από digital δρόμους, η ποιότητα της ψηφιακής ζωής που προσφέρει μια χώρα στους πολίτες της αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Ο Δείκτης Ποιότητας Ψηφιακής Ζωής (Digital Quality of Life Index -DQL), ο οποίος αξιολογεί το ψηφιακό περιβάλλον που εξασφαλίζουν τα κράτη στους πολίτες τους, δείχνει ότι η Ελλάδα καταφέρνει, αν και με πολλούς αστερίσκους, να εξασφαλίσει ένα υψηλό ψηφιακό βιοτικό επίπεδο.
Η χώρα μας βρίσκεται για το 2022 στην 39η θέση ανάμεσα σε 117 κράτη ανά τον κόσμο στον Δείκτη Ποιότητας Ψηφιακής Ζωής, έχοντας χάσει μία θέση σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο DQL αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε πέντε επιμέρους δείκτες: τις τιμές του Internet σε σχέση με το μέσο εισόδημα, την ποιότητα του Διαδικτύου, τις ψηφιακές υποδομές, το e-Government και την ψηφιακή ασφάλεια.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση για τον Digital Quality of Life Index, που δημοσιεύει σε ετήσια βάση η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark, είναι πρώτη στον κόσμο -ανάμεσα σε 117 χώρες- σε ό,τι αφορά την ψηφιακή ασφάλεια. Πρακτικά η Ελλάδα διατηρείται για το 2022 στην κορυφή του κόσμου όσον αφορά την ψηφιακή ασφάλεια, αφού κρατούσε τα σκήπτρα στο πεδίο αυτό και το 2021.
Αχίλλειος πτέρνα
Στον αντίποδα, αχίλλειος πτέρνα της χώρας όσον αφορά τους δείκτες που ορίζουν την ψηφιακή ποιότητα ζωής είναι οι τιμές του Διαδικτύου σε σχέση με το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έχει τη χειρότερή της επίδοση, καθώς έρχεται 67η ανάμεσα σε 117 κράτη, έχοντας μάλιστα χάσει έξι θέσεις σε σχέση με το 2021, όταν βρισκόταν στην 61η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά πόσες ώρες πρέπει να δουλέψει ένας πολίτης προκειμένου να αγοράσει δεδομένα ενός 1GB. Η χαμηλή επίδοση της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι οι τιμές των υπηρεσιών συνδεσιμότητας στη χώρα μας παραμένουν υψηλές. Μάλιστα, στο internet affordability για τις υπηρεσίες mobile internet η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις 87η, ενώ για τις υπηρεσίες σταθερού ευρυζωνικού Internet η αντίστοιχη επίδοση για το 2022 είναι η 60ή θέση παγκοσμίως.
Πάντως, από τότε που έγινε η καταμέτρηση της Surfshark μέχρι σήμερα οι τιμές των πακέτων για τη χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, κάτι που σημαίνει λογικά ότι στην επόμενη αξιολόγηση η θέση της Ελλάδας θα έχει βελτιωθεί στη γενική κατάταξη.
Περί ποιότητας
Καλύτερα πλασάρεται η Ελλάδα στον επιμέρους δείκτη που μετρά την ποιότητα του Διαδικτύου, όπου η χώρα βρίσκεται στην 55η θέση έναντι των 117 κρατών, που μετρά ο Digital Quality of Life Index. Η Ελλάδα σκοράρει καλά στην ταχύτητα του Διαδικτύου, καθώς κατακτά για το 2022 την 30ή θέση στον κόσμο, ενώ είναι 1η στον υποδείκτη που μετρά τη βελτίωση της ταχύτητας του Internet.
Αν και βελτιούμενες, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται κατά πολύ αυτές χωρών όπως η Βουλγαρία, που βρίσκεται στην 30ή θέση ανάμεσα σε 117 κράτη διεθνώς στην ποιότητα των υπηρεσιών σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
Πρόοδος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Ο μόνος από τους πέντε επιμέρους δείκτες του Digital Quality of Life Index στον οποίο η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της το 2022 -έναντι του 2021- είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Έτσι, για το 2022 η χώρα καταλαμβάνει την 55η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 59η που είχε το 2021.
Ένας από τους υποδείκτες του εξετάζει η έκθεση όσον αφορά το e-Government είναι η ετοιμότητα επιχειρήσεων και Δημοσίου να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία τους, με την Ελλάδα να βελτιώνει τις επιδόσεις της κατά δέκα θέσεις μεταξύ 2021 και 2022.
Τέλος, στον τομέα των ψηφιακών υποδομών η Ελλάδα κατατάσσεται στην 55η θέση διεθνώς για το 2022, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα κατείχε την 51η.
Πρωτιά για το Ισραήλ
Την πρώτη θέση στη συνολική κατάταξη καταλαμβάνει στη φετινή έκθεση το Ισραήλ, με δεύτερη τη Δανία και τρίτη τη Γερμανία για το 2022. Συνολικά, η Ευρώπη σκοράρει πολύ καλά στον Digital Quality of Life Index, μια και τις 15 από τις 20 πρώτες θέσεις της κατάταξης κατέχουν ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Surfshark, στην τέταρτη θέση για το 2022 βρίσκεται η Γαλλία και ακολουθούν Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, Κορέα.
Να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής αναλύει τις χώρες στο πεδίο της ψηφιακής ευημερίας, με βάση δεδομένα από τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Freedom House και τη Διεθνή Ένωση Επικοινωνιών.