THEPOWERGAME
Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί κάτω από τα 50 ευρώ, για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες, καθώς υποχωρεί η ενεργειακή κρίση. Οι τιμές, όπως γράφει το Bloomberg, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, χτυπώντας την οικονομία της περιοχής και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Σε αυτό βοήθησαν οι σχετικά υψηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες, οι αθρόες εισαγωγές LNG και η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τώρα, η ήπειρος βλέπει μια απότομη ανατροπή, καθώς ο καιρός είναι σχετικά ήπιος, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι υπάρχουν και οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο Κατάρ.
Οι τιμές μπορεί να κινηθούν εκ νέου ανοδικά, εάν υπάρχει παρατεταμένος κρύος καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή διακοπές στον εφοδιασμό, σημειώνει ακόμα το Bloomberg.
Η εξέλιξη αυτή, εφόσον εδραιωθεί, μπορεί να δώσει ακόμη και μία μονάδα πάνω στο ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2023, ενώ και η χονδρική τιμή του ρεύματος θα κινηθεί πτωτικά.
Υποχώρηση έως και 4,8%, στα 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μήνα αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,8%, στα 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τα τέλη Αυγούστου 2021. Το συμβόλαιο έχει χάσει περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος.
Τον Αύγουστο τα συμβόλαια είχαν ξεπεράσει τα 300 ευρώ
Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2022, εν μέσω των ανησυχιών για τον επερχόμενο χειμώνα, τα συμβόλαια είχαν ξεπεράσει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα και από τότε έχουν μειωθεί πάνω από 80%.
Πριν από ακριβώς έναν μήνα η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) ήταν στα 52,6 ,ευρώ με πτώση 5,1% και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τη χρονιά έως τον Οκτώβριο θα είναι μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, όπως εκτίμησε νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο η Morgan Stanley, ενώ η πτώση των τιμών δεν δείχνει να ενισχύει την κατανάλωση.