THEPOWERGAME
Ελπίζει η Σπυράκη…
– Την απόφαση της επιτροπής που ελέγχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη αναμένουν οι επιτελείς της Πειραιώς, για να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις (τους), σχετικά με την υποψηφιότητα της ευρωβουλευτίνας στην Α’ Θεσσαλονίκης. Αν και ίδια ελπίζει ότι τις επόμενες μέρες θα βγει λευκός καπνός και ότι θα παραδοθεί «αθώα» στον πρόεδρο Μητσοτάκη, αν αυτό δεν συμβεί μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, τότε θα πρέπει να… χαιρετήσει γενικώς τον πλάτανο της πολιτικής.
…ψάχνει κι άλλους η OLAF
– Πάντως, όπως σας έγραφα προ ημερών, εκτός από τη Μαρία Σπυράκη και παλιότερα τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, έχω την αίσθηση ότι η OLAF έχει εντοπίσει ακόμη ένα παλικάρι (ευρωβουλευτή) που «λήστευε», με την καλή έννοια του όρου, τον μετακλητό του. Συγκεκριμένα, του έδινε στο χέρι ζεστά τα 1.000 ευρώ και έβαζε στην τσέπη (ο ευρωβουλευτής) μαύρα και ζεστά τα υπόλοιπα 4.000 ευρώ που περίσσευαν. Επειδή έχει εντοπιστεί ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής, όταν θα σκάσει η είδηση, προβλέπω να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Συμμαθητές Παπαθανάσης – Τσαμάζ
– Για το αφεντικό του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, γενικώς γνωρίζω πολλά και ενδιαφέροντα. Ωστόσο, χθες το βράδυ, ευρισκόμενος σε μια μάζωξη του Νεοδημοκράτη βουλευτή Γιάννη Παππά, ανάμεσα στα παϊδάκια και τα διάφορα άλλα κοψίδια, έμαθα ότι ο επικεφαλής του ΟΤΕ υπήρξε συμμαθητής και φίλος του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση. Μάλιστα, οι δύο μετά το σχολείο βρέθηκαν μαζί και στον Καναδά για σπουδές. Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά θα τα θυμάται ο πρόεδρος Μιχάλης και ότι θα στηρίξει (εκτός από τον Παππά) και τον παλιό συμμαθητή του, Νίκο Παπαθανάση.
Στου Παππά Σαμαράς – Αβραμόπουλος
– Στην ετήσια μάζωξη ανήμερα της Τσικνοπέμπτης, που κάνει στο εκπτωτικό χωριό ο Νεοδημοκράτης βουλευτής Γιάννης Παππάς, έδωσαν το «παρών» πολλοί και διάφοροι. Ως επί το πλείστον Νεοδημοκράτες. Προσωπικά ξεχώρισα τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά, που έγινε πόλος έλξης καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Επίσης, είδα τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έδειχνε ευδιάθετος και ορεξάτος να πέσει στο κυνήγι του σταυρού. Ως γνωστόν, ο παλιός επίτροπος θα είναι υποψήφιος στον νομό Ηλείας.
Ο αγώνας της Euroxx για την Αττικής…
– Αν και άνδρας, ομολογώ ενώπιον Θεού και… αναγνωστών ότι ο επικεφαλής της Euroxx Χρηματιστηριακής, Τζουζέπε Τζιάνο, είναι ένα από τα παλικάρια που θα ήθελα να του μοιάσω! Όχι στα κιλά, εκεί του μοιάζω και με το παραπάνω, αλλά στις πολλές δουλειές που κάνει, οι οποίες (ζωή να έχει ο άνθρωπος) του αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Επειδή, μάλιστα, όλοι αυτοί, συμπεριλαμβανομένου του Τζιάνο, συνήθιζαν να κάνουν τις δουλειές (τους) ως επί το πλείστον κάτω από το νερό, απολάμβαναν με σχετική ηρεμία τα υπερκέρδη τους. Θα μου πείτε «τι σε έπιασε και ασχολείσαι με το αφεντικό μιας χρηματιστηριακής;». Προσωπικά, απολύτως τίποτα. Απλά, προσφάτως διάβασα κάτι δημοσιεύματα, για κάτι χρηματιστηριακές, που παίζουν, λέει (το αποκλείω να συμβαίνει), παιχνίδια με τη μετοχή της Τράπεζας Αττικής. Πρωί πρωί χθες, εκεί που προσπαθούσα να ανοίξω τα υπέροχα ματάκια μου, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα, που στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας τύπος που έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία του Τζιάνο της Euroxx. Είπαμε πολλά και διάφορα, ωστόσο εγώ έμεινα στην παραδοχή της επισήμανσής μου, ότι από την ιστορία της Αττικής, Euroxx και AXIA θα αποκομίσουν περίπου 15 εκατ. ευρώ. Επειδή, όπως σας είπα, ζηλεύω (και δεν το κρύβω) τον Τζουζέπε, άρχισα να ρωτώ γιατί θα πάρουν μια τέτοια αμοιβή από μια χρεοκοπημένη ιστορία. Και η απάντηση υπήρξε αφοπλιστική. Γιατί δούλεψαν δύο χρόνια. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι πλέον έχουν αρχίσει, εκτός από τις δουλειές, οι χρηματιστηριακές να αμείβονται για τις… τρύπες στο νερό! Διαφορετικά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Εκτός κι αν χρειάζεται να πιστέψω, για να μη στεναχωρώ τον Τζιάνο, ότι τον ναυαγοσώστη Εξάρχου τον ανακάλυψε ψαρεύοντας στα θολά νερά της Αττικής επί δύο χρόνια, χωρίς να καταφέρει να πιάσει ούτε ένα μεγάλο ψάρι! Επειδή, λοιπόν, βρέθηκαν αυτοί οι καλοί άνθρωποι της Thrivest Holding των Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη, πρέπει να πάρει ένα δεκαπεντάρι ο Τζιάνο.
…και το περίεργο συμφωνητικό
– Επειδή μπορεί να έχετε μπερδευτεί και επειδή δεν ξέρω τα οικονομικά γράμματα που γνωρίζει ο Τζιάνο, σήμερα αποφάσισα να σας κάνω κάπως απλή την ιστορία σε σχέση με την αμοιβή της Euroxx. Ο λόγος που θα έπαιρναν την αμοιβή των 15 εκατ. ευρώ συνδεόταν με μια σύμβαση, η οποία ανέθετε στην εταιρεία του Τζιάνο την εξεύρεση επενδυτή για την Τράπεζα Αττικής. Και μιλάμε για ιδιώτη επενδυτή. Επί δύο χρόνια το αφεντικό της Euroxx έφτιαξε μια κανονική τρύπα στο νερό. Μάλιστα, ενώ όλοι είχαν εγκρίνει τη σχετική μυθική σύμβαση για την αμοιβή του, η Ειρήνη Μαραγκουδάκη της Ellington είχε αρνηθεί (και ορθώς) να την υπογράψει. Αφού πέρασαν τα χρόνια και είχε καταγραφεί, εκτός των άλλων, η αδυναμία του Τζουζέπε και της παρέας του, ο καλός Θεός της Ελλάδος έφερε στην Ακαδημίας περαστικό αυτόν τον καλό άνθρωπο που ονομάζεται Αλέξανδρος Εξάρχου. Και κάπου εκεί εμφανίστηκε η Euroxx, προφανώς για να μας πει ότι βρήκε τον ιδιώτη επενδύτη, έχοντας έναν και μόνο στόχο: να εισπράξει τα χρήματα που προέβλεπε η σκανδαλώδης σύμβαση. Το σημαντικό στην όλη ιστορία έχει να κάνει και με κάτι άλλο. Με βάση τα συμφωνηθέντα, η Euroxx του Τζιάνο θα λαμβάνει αμοιβή απ’ όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Επειδή μιλάμε για καραμπινάτο σκάνδαλο, είμαι σίγουρος ότι πριν επέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας, θα έχει παρέμβει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Αλέξης Πατέλης και δεν ξέρω κι εγώ ποιος άλλος.
Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Τσίπρα και Στουρνάρα
– Περίσσεψαν τα χαμόγελα στο χθεσινό τετ α τετ, και μάλιστα τρίωρο, που είχαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το πρώτο μετά το 2016. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν περάσει διά πυρός και σιδήρου, καθώς για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στουρνάρας -αν και αριστερών καταβολών ο ίδιος- ήταν ανέκαθεν «κόκκινο πανί». Ένας Χουλιαράκης, όμως -και φρόντισε γι’ αυτό ο Στουρνάρας-, αποτελεί πλέον τον συνδετικό τους κρίκο, καθώς ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμβουλος τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Γιάννη Στουρνάρα. Γι’ αυτό και οι δύο, κάνοντας χιούμορ, προέτρεψαν τον Χουλιαράκη να καθίσει στη μέση.
Σε χειμερία νάρκη ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 3,5 χρόνια
– Δεν αμφιβάλλω ότι ο τεχνοκράτης Χουλιαράκης μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα την οικονομική πραγματικότητα ως έχει και επιδιώκει να τον προστατεύσει από εκτροπές σε λαϊκισμούς. Όμως, διαπιστώνω ότι ο Αλέξης έχει κάποιες «μαθησιακές δυσκολίες» και είναι ξεχασιάρης. Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι η κασέτα επαναλαμβάνεται στο ίδιο μοτίβο από το 2015; Λες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε χειμερία νάρκη τα τελευταία 3,5 χρόνια και βλέπει εφιάλτη ότι «το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν πλέον τα 110 δισ. ευρώ», κατά δήλωσή του. Γιατί δεν του λέει κανείς ότι τόσα ήταν τα «κόκκινα» δάνεια στο αποκορύφωμά τους επί διακυβέρνησής του, τον Μάρτιο του 2016, και τώρα έχουν πέσει στην περιοχή των 10 δισ.;
– Όσο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, καμία πρωτοτυπία. Π.χ. επιδότηση της δόσης για τους ευάλωτους, δυνατότητα ρυθμίσεων με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη, προστασία της πρώτης κατοικίας… Υπάρχουν ήδη, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχει καλύψει με αντίστοιχες πρωτοβουλίες όλο τον ζωτικό χώρο που θα μπορούσε να παίξει μπάλα ο ΣΥΡΙΖΑ. Περιμένω, πάντως, να δω εντός των επομένων ημερών το «ολοκληρωμένο σχέδιο» που θα παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση για το ιδιωτικό χρέος. Επί του παρόντος, μένω στην προ ημερών γενική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο πρώτος νόμος της προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών.
Καλές σχέσεις από τα παλιά
– Για να επανέλθω στη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα, σημαντική ήταν η παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Που, αν και δεν είναι πλέον τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί σταθερά καλές σχέσεις με τον κεντρικό μας τραπεζίτη από τα χρόνια που οι δυο τους φοιτούσαν στην Οξφόρδη. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος, αν και δεν του φαίνεται. Το βάπτισμα του πυρός στον θεσμικό της ρόλο ως τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έλαβε χθες η Έφη Αχτσιόγλου.
Η ιδέα του Αλέξη Πατέλη
– Στην ενημερωτική «αντεπίθεση» πέρασαν οι εταιρείες διαχείρισης σχετικά με το τι συμβαίνει με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, ώστε να σταματήσουν η ακατάσχετη καταστροφολογία, η παραφιλολογία και η πολιτική εκμετάλλευση. Την ανάγκη να κάνουν μια ενημερωτική καμπάνια με ερωταπαντήσεις, μαθαίνω ότι την έδωσε ως ιδέα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Γιατί με όσα ακούμε, έχουμε φτάσει να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία γίνονται πλειστηριασμοί και η μόνη χώρα που λειτουργεί η αγορά διαχείρισης δανείων. Ενώ για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης που περιλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις μέσο «κούρεμα» χρέους μεταξύ 35%-40%, στα καταναλωτικά 50%-65%, στα δάνεια μικρών επιχειρήσεων 55% και στα μεγάλα εταιρικά δάνεια περίπου 40%, δεν ακούμε.
! Πάντως, σε όσους πρεσβεύουν και ζητούν -όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας- «κανένας πλειστηριασμός, περισσότερα νέα δάνεια από τις τράπεζες», η απάντηση είναι μία. Η εμπιστοσύνη είναι η βάση της τραπεζικής πίστης. Αν δεν υπάρχει ένα λειτουργικό πλαίσιο αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, κανένας οφειλέτης δεν θα είχε κανένα κίνητρο να πληρώσει ή να ρυθμίσει τις οφειλές του. Και σε μια τέτοια περίπτωση, καμία τράπεζα δεν θα μπορούσε να δανείσει τα χρήματα των καταθετών της με την προοπτική να μην επιστραφούν ποτέ.
Μεγάλη διασπορά στα έργα που χρηματοδοτεί η Eurobank
– Δάνεια 1,3 δισ. ευρώ θα έχει συμβασιοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους η Eurobank για επενδυτικά έργα του «Ελλάδα 2.0». Η Τράπεζα, που έλαβε πρώτη τόσο την πρώτη, όσο και τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, πετυχαίνει μεγάλη διασπορά στα έργα που χρηματοδοτεί. Στην πρώτη δόση χρηματοδότησε 14 συναλλαγές και 11 διαφορετικούς πελάτες, για έργα σε τομείς όπως τα φωτοβολταϊκά πάρκα, η ηλεκτροκίνηση, οι τηλεπικοινωνίες και αναβαθμίσεις δικτύου οπτικών ινών, το λιανεμπόριο, η παραγωγή μπαταριών και συσσωρευτών, ο τουρισμός, τα φάρμακα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.λπ.