THEPOWERGAME
Κέρδη 18% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ από την αρχή της χρονιάς, ενώ σε επιμέρους μετοχές η άνοδος φτάνει έως και το 233,3%. Μετρημένες στα δάχτυλα είναι οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, με τη μεγάλη πλειονότητα του ταμπλό να καταγράφει κέρδη. Με τις συναλλαγές πλέον πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ, το bull market που έχει αναπτυχθεί στο ΧΑ αποτυπώνεται στις 24 ανοδικές και μόλις επτά πτωτικές συνεδριάσεις από τις 30 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι και χθες, 13 Φεβρουαρίου 2023.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες και μπήκε με φόρα στην… ένατη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 2012. Οι χρηματιστηριακές αυτές επιδόσεις έχουν αυξήσει τα αντανακλαστικά της αγοράς και, παρά την αύξηση της ροής της ανεπίσημης πληροφόρησης και των διαψεύσεων που ακολούθησαν σε φήμες νέων εταιρικών συμπράξεων, η αγορά δείχνει να διατηρεί την αποτελεσματικότητά της, όπως φάνηκε και μετά την ανακοίνωση των μηνιαίων πωλήσεων της Jumbo ή την προσθήκη της Motor Oil στον δείκτη Global Standard του MSCI. Επιπλέον, η πορεία της αγοράς δείχνει να μη συναρτάται από την πορεία των ξένων αγορών, ενισχύοντας έτσι τον βαθμό συμμετοχής και την έκταση των αποδόσεων σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων. Για παράδειγμα, χθες το ΧΑ κατέγραψε άνοδο 2,32%, όταν σε Φρανκφούρτη και Παρίσι η άνοδος δεν ξεπέρασε το 0,5%.
Πρωταγωνιστής της ανόδου με κέρδη 233,3% είναι η μετοχή της MIG, με τη δυναμική που έχει πάρει το story της ανταλλαγής δανείων της Attica Group με την 100% θυγατρική της Πειραιώς, Strix, και τη δημόσια πρόταση που απηύθυνε η Πειραιώς Holding προς την εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων και συμμετοχών.
Ακολουθεί η κούρσα της Τράπεζας Αττικής, με εμφανή κερδοσκοπικά σημάδια στη μετοχή, σε τέτοιον βαθμό που κίνησαν την προσοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παρά το -30% της μετοχής χθες, ενισχύεται από την αρχή της χρονιάς, εν όψει αύξησης κεφαλαίου κατά 171,5%. Κέρδη 79,2% για την Κλουκίνας – Λάππας, στον απόηχο της δημόσιας πρότασης από την Intracom Συμμετοχών. Σχεδόν 50% τα κέρδη για τη Frigoglass, καθώς επιχειρείται μία ακόμα προσπάθεια αναχρηματοδότησης του ομίλου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταστροφική φωτιά του εργοστασίου στο Βουκουρέστι. Κέρδη 39,7% για τη μετοχή της Aegean, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για την επιστροφή της βοήθειας που παρείχε το Δημόσιο κατά την πανδημία, αλλά και εν όψει θεματικών αποτελεσμάτων για την απελθούσα χρήση. Κέρδη 35,8% για την ΕΧΑΕ, με τους ξένους επενδυτές να τοποθετούνται εν όψει αναβάθμισης της οικονομίας, που προσελκύει ξένους επενδυτές, αυξάνοντας τον τζίρο του Χρηματιστηρίου.
Από τις τράπεζες, πρώτη στα κέρδη είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, με κέρδη 51,39%. Ακολουθούν η Alpha Bank με κέρδη 31,05%, η ΕΤΕ με 29,83% και η Eurobank με 29,35%. Ο λόγος που οι τράπεζες προσελκύουν το μαζικό ενδιαφέρον των ξένων εντοπίζεται στο γεγονός ότι διαπραγματεύονται με δείκτη Ρ/E κοντά στο 6 για την τρέχουσα χρήση και με discount της τάξης του 25% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επιπλέον, υπάρχει το story της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, της προοπτικής του μερίσματος από φέτος για Eurobank και ΕΤΕ, αλλά και της βελτίωσης των κεφαλαίων τους από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας μέσω του Recovery Fund.
Κέρδη 29,1% για τη Μοτοδυναμική, που ευνοείται από την άνοδο του τουρισμού μετά την είσοδό της στην αγορά της ενοικίασης αυτοκινήτων, 26,03% για την Ελλάκτωρ, λόγω του ενδιαφέροντος για την απόκτηση της Άκτωρ, 25,81% για την Τεχνική Ολυμπιακή και λόγω των σεναρίων για δημόσια πρόταση από πλευράς της οικογένειας Στέγγου, 24,47% για τη Lavipharm, που ευνοείται μετά την αύξηση κεφαλαίου και την ανάκτηση νέων πατεντών στα φάρμακα. Κέρδη 22,42% για την Intrakat μετά την είσοδο των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, 21,9% για τη Μυτιληναίος, με τον όμιλο να στοχεύει φέτος σε EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil μπήκε στον MSCI με κέρδη 15,9% από την αρχή της χρονιάς, ο Λύκος εν όψει της διπλής διαπραγμάτευσης σε Αθήνα και Βιέννη μετά τη συγχώνευση με την Austria Cards ενισχύεται κατά 17,92% και η ΔΕΗ κατά 19,5%. Υποαπόδοση σε σχέση με τον δείκτη καταγράφεται στις Fourlis με 13,5%, ΟΛΠ 12,8%, Intrakom 11,71%, Πλαστικά Θράκης 11,58%, Epsilon Net 11,04%, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 10,13%, Entersoft 10,34%, Quest 8,47%, Ideal 7%, και ΕΛΠΕ 6,47% .