THEPOWERGAME
Οι δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχουν ανέλθει σε σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημειώνει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ερευνητές που κάνουν έκκληση στις χώρες της ΕΕ να είναι πιο στοχευμένες στις δαπάνες τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία έχει διαθέσει 103 δισ. ευρώ, ενώ η Νορβηγία άγγιξε τα 8,1 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με ανάλυση του think-tank Bruegel.
Το σύνολο των 792 δισεκατομμυρίων ευρώ έρχεται μετά την τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, που έκανε λόγο για δαπάνες ύψους 706 δισ. ευρώ, και εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο,καθώς οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων.
Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισ. ευρώ – επισκιάζοντας με αυτό το ποσό όλες τις άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, με την καθεμία ωστόσο να ξοδεύει λιγότερα από 150 δισ. ευρώ.
Η Γερμανία, μάλιστα, έχει κριθεί για το τεράστιο πακέτο ενεργειακής της βοήθειας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα κράτη της ΕΕ.
Η ενημέρωση για τις ενεργειακές δαπάνες έρχεται έπειτα από την πρόταση της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις για έργα πράσινης τεχνολογίας, θέλοντας να ανταγωνιστεί τις επιδοτήσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.