THEPOWERGAME
Ζημιές 4 δισ. λιρών Βρετανίας (5,58 δισ. δολαρίων) λόγω της πανδημίας κατέγραψε για το 2020 η βρετανική Rolls-Royce.
H εταιρεία, η οποία κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη χτυπήθηκε και από το κόστος του περιορισμού των αεροπορικών πτήσεων εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι απώλειες που καταγράφονται προ φόρων αφορούν το 2020 και ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν πως θα κυμανθούν στα 3,1 δισ. λίρες.
Οι ταμειακές εκροές της εταιρείας πάλι, κινήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις στα 4,2 δισ. λίρες.
Ευάλωτη λόγω έκθεσης στον κλάδο των αεροπορικών
Η Rolls-Royce υπήρξε ανάμεσα στις πιο ευάλωτες εταιρείες της πανδημίας, εξαιτίας της εξάρτησής της από την κατασκευή και επισκευή μηχανών για επιβατικά αεροσκάφη.
Τον χρόνο πριν από την πανδημία, ο κλάδος της εταιρείας που ασχολείται στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, απέφερε έσοδα 8 δισ. λιρών, σε σχέση με 5 δισ. λίρες το 2020.
Αντίστοιχα η χρονιά έκλεισε με απώλειες προ φόρων 4 δισ. λιρών, σε αντιδιαστολή με το 2019 που ήταν κερδοφόρο με 583 εκατ. λίρες.
Η Rolls-Royce προσπάθησε τον προηγούμενο χρόνο να περικόψει τα έξοδα, όταν φάνηκε η έκταση που θα λάμβανε η πανδημία.
Αυτό περιελάμβανε τις περικοπές 7.000 θέσεων εργασίας από τις συνολικά 19.000 στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και αεροδιαστημικής.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην πρόσφατη ιστορία της εταιρείας.
Λουκέτα και περικοπές θέσεων εργασίας
Επίσης διαπραγματεύτηκε λουκέτα δύο εβδομάδων στα εργοστάσιά της.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γουόρεν Ιστ, δήλωσε πως οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν «δυστυχώς πολύ απαραίτητες», προσθέτοντας πως έχει γίνει μία καλή αρχή στη συγκέντρωση μετρητών μέσω πωλήσεις τμημάτων της εταιρείας.
Είπε επίσης πως η Rolls-Royce θα επενδύσει σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Μεταξύ άλλων, φιλοδοξεί ως το 2023 θα επικεντρώσει το 20% του προϋπολογισμού της για την έρευνα και την ανάπτυξη σε υβριδικές τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο των σχεδίων της για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, από το 7%, στο οποίο βρίσκεται σήμερα.