THEPOWERGAME
Να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους έναντι του Ισραήλ, «το οποίο έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές», ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την Κυριακή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, την ώρα που οξύνεται η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Η περσινή χρονιά ήταν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πιο φονική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά το 2005: το AFP κατέγραψε στο Ισραήλ και τα παλαιστιναικά εδάφη 235 νεκρούς, το 90% των οποίων ήταν Παλαιστίνιοι.
Μέχρι στιγμής φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 47 Παλαιστίνιοι και εννέα Ισραηλινοί πολίτες, όπως και μία Ουκρανή.
Μπροστά στις επιθέσεις, τις χερσαίες και αεροπορικές επιδομές και τις εκτοξεύσεις ρουκετών που αυξάνονται, ο Αραβικός Σύνδεσμος συγκάλεσε χθες, Κυριακή, μια «Σύνοδο Κορυφής για την Ιερουσαλήμ», στην οποία συμμετείχαν Άραβες υπουργοί Εξωτερικών.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι -η χώρα του οποίου μεσολαβεί ιστορικά μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών-, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας -θεματοφύλακας των μουσουλμανικών και χριστιανικών χώρων στην Ιερουσαλήμ- και ο Αμπάς άνοιξαν τις συνομιλίες.
«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», τόνισε ο Αμπντάλα, στον οποίο πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει «τη σθεναρή στήριξή του στη λύση των δύο κρατών».
Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, προϋποθέτει την κατεδάφιση των εβραϊκών οικισμών στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και τη διχοτόμηση της Ιερουσαλήμ, κάτι που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά.
«Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι στηρίζει (σ.σ.: τη λύση των δύο κρατών), αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτα», κατήγγειλε ο Αμπάς στη διάρκεια της ομιλίας του.
Οι Παλαιστίνιοι θα απευθυνθούν «σε μερικές ημέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» και σκοπεύουν να προσφύγουν και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, διότι πλέον μετρούν «κάθε ημέρα και έναν ακόμη μάρτυρα», υπογράμμισε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.
Μιλώντας στη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «η θέση του οργανισμού είναι ξεκάθαρη: απορρίπτει τις μονομερείς αποφάσεις», αναφερόμενος κυρίως «στους παράνομους Ισραηλινούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ολοένα και πιο διχασμένος σε ό,τι αφορά το μεσανατολικό: τρεις ακόμη αραβικές χώρες αναγνώρισαν το Ισραήλ το 2020 -το Μαρόκο, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-, ενώ το Σουδάν επανέλαβε τον Φεβρουάριο ότι θέλει να κινηθεί «προς την εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων.