THEPOWERGAME
Λίγο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Απόστολος Σαλκιντζής έφτασε στην Κρήτη και μέσα σε ένα μικρό μαγαζάκι 12 τ.μ. στο Ηράκλειο, στην πλατεία των Λεόντων, άνοιξε το εργαστήριό του, μυώντας τους Κρητικούς στη γεύση της μπουγάτσας. Η μπουγάτσα του αντάμωσε τη γευστικότητα του νησιού και, πέραν της κλασικής με κρέμα, δημιούργησε τη νέα γεύση, με το τυρί της Κρήτης, τη μυζήθρα.
Εκτατό χρόνια (και κάτι μήνες) αργότερα, ο εγγονός του, Γιάννης Σαλκιντζής, που έχει αναλάβει από το 2000 την επιχείρηση, έχει καταφέρει να την κάνει διάσημη στα πέρατα του κόσμου, καθώς φιγουράρει στους μεγαλύτερους τουριστικούς οδηγούς, ενώ συνεργάζεται με πολλά τουριστικά γραφεία, που φέρνουν τουρίστες είτε για γαστρονομικό τουρισμό, είτε απλώς για επίσκεψη. Οι Φυλλοσοφίες, όπως ονομάζεται πλέον, δεν έχασαν την ταυτότητά τους και, ως γευστικός χαμαιλέων, εναρμονίστηκαν με τους καιρούς και κέρδισαν τη μάχη με τη βιομηχανοποίηση των προϊόντων και την τυποποίηση των υλικών.
Συνεχείς επενδύσεις με τη στήριξη των τραπεζών
Ο Γιάννης Σαλκιντζής, συνεπικουρούμενος από τη σύζυγό του, Μαρία Μπουνταλάκη, και 70 άτομα προσωπικό, έχει επενδύσει στο μικρό μαγαζάκι του παππού, το οποίο πλέον έχει φτάσει τα 120 τ.μ., ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανανεώσει το μενού, προσθέτοντας και γεύσεις ευφάνταστες.
Ο Γιάννης Σαλκιντζής εξηγεί: «Όραμά μου ήταν να πρωτοπορήσω, προσφέροντας, πέραν των κλασικών, μια σειρά ακόμα μοναδικών και πολύ ιδιαίτερων γεύσεων της μπουγάτσας, με άριστες πρώτες ύλες από μικρούς επιλεγμένους παραγωγούς».
Τι σημαίνει «μοναδικές» και «ιδιαίτερες» γεύσεις; Μπουγάτσα με κρέμα ή vegan με κρέμα αμυγδάλου και ινδική καρύδα, μπουγάτσα με κρέμα σοκολάτας ή με μήλο κομποτέ, κραμπλ και αλατισμένη καραμέλα, μπουγάτσα με μυζήθρα και θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καρύδια, μπουγάτσα με κατσικίσιο τυρί και κολοκύθι, κιχί με κιμά, μπουγάτσα μουσακά vegan με μελιτζάνες, καρότο, μανιτάρια και γιαούρτι καρύδας, χορταρένια με ξινομυζήθρα.
Δεινός ταξιδευτής ο ίδιος, έχοντας επισκεφθεί 74 χώρες, παίρνει ιδέες από τα ταξίδια του για γεύσεις και εικόνες και τις φέρνει στις Φυλλοσοφίες.
Αφού αγόρασε τα δύο διπλανά μαγαζιά, επεκτείνοντας σημαντικά το μικρό μαγαζάκι της πλατείας των Λεόντων, ο Γιάννης Σαλκιντζής άνοιξε άλλα δύο υποκαταστήματα μέσα στα μεγαλύτερα tennis clubs του Ηρακλείου. «Πιθανόν εντός της χρονιάς να ανοίξουμε ένα ακόμα μαγαζί στην Κρήτη, εκτός Ηρακλείου αυτήν τη φορά, ενώ εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να επεκταθούμε στην Αθήνα, όπου δεν υπάρχει ανεπτυγμένη η αγορά της μπουγάτσας. Αρχικά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να έχει μορφή takeaway και όχι dine in», εξηγεί ο κ. Σαλκιντζής στο powergame.gr.
Στα 23 χρόνια που έχει αναλάβει τις Φυλλοσοφίες, ο κ. Σαλκιντζής έχει επενδύσει περίπου 300.000 ευρώ. «Αν δεν ήταν οι τράπεζες, δεν θα είχα φτάσει μέχρι εδώ», τονίζει στο powergame.gr, εξηγώντας ότι επειδή ήταν συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις, οι τράπεζες τον στήριξαν στα επενδυτικά του ανοίγματα.
Στα επόμενα σχέδιά του, μάλιστα, είναι η επέκταση στην Κεντρική Ευρώπη, σε συνεργασία με κάποιον επιχειρηματία, είτε βάζοντας τα προϊόντα του σε κάποιο υπάρχον κατάστημα, είτε ανοίγοντας ένα καινούριο.
Επιπλέον, έχει επενδύσει και στην αλυσίδα καταστημάτων γλυκών Hans&Gretel, που έχουν υποκαταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά, Ηράκλειο, Κέρκυρα και Λάρνακα.
Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια
Μπορεί το 2022 να ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό, κάτι που αύξησε την κίνηση και στις Φυλλοσοφίες κατά 25%, ωστόσο η άνοδος του ενεργειακού κόστους επηρέασε αρνητικά τα λειτουργικά έξοδα του μαγαζιού. «Από 2.000 ευρώ τον μήνα που ήταν πριν από ενάμιση χρόνο ο λογαριασμός του ρεύματος, πλέον έχει φτάσει τις 5.000 ευρώ, ενώ και οι τιμές των πρώτων υλών μας έχουν αυξηθεί κατά 40%», μας εξηγεί ο Γιάννης Σαλκιντζής, ο οποίος προχώρησε πέρυσι σε αύξηση των τιμών των προϊόντων του κατά 3%-5%.