THEPOWERGAME
Από τρεις μετοχές που συμμετείχαν στον MSCI Standard Greece πριν από τρία χρόνια, πλέον συμμετέχουν 10. Όταν με την έλευση της πανδημίας, η μία τράπεζα μετά την άλλη αποχωρούσαν από τον MSCI, τον δείκτη που παρακολουθούν όλα τα μεγάλα διεθνή κεφάλαια που διοχετεύουν τη ρευστότητά τους ανά τον κόσμο, στον εν λόγω δείκτη βρέθηκαν να διαπραγματεύονται και να εκπροσωπούν την ελληνική κεφαλαιαγορά στον έξω κόσμο, τα Jumbo, o OTE και ο ΟΠΑΠ.
Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει, αφού πλέον έχουν προστεθεί, η ΔΕΗ, η Mytilineos, η Alpha Bank, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η Τέρνα Ενεργειακή και την Πέμπτη που μας πέρασε, η Motor Oil. H εικόνα ιστορικά δείχνει ότι το 2015, τη χρονιά του δημοψηφίσματος, του τρίτου μνημονίου και του κλεισίματος των τραπεζών και της χρηματιστηριακής αγοράς, διαπραγματεύονταν 10 εταιρείες. Όμως, η κρίση και η χρηματιστηριακή απαξίωση που έριξε στο ναδίρ τις αποτιμήσεις με τις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές να στοιχίζουν σχεδόν 13 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα, το σκάνδαλο της Folli Follie έβγαζαν εκτός MSCI τη μία μετά την άλλη εισηγμένη. Για την ιστορία, όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2003 βρέθηκε στις ώριμες αγορές, θέση την οποία κράτησε μέχρι το 2010, στον ελληνικό MSCI (MSCI Standard Greece) βρίσκονταν 21 εισηγμένες!
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, ένας από τους λόγους που πολλές ελληνικές μετοχές έχουν ενταχθεί στον δείκτη σηματωρό του αμερικανικού οίκου Morgan Stanley, είναι οι τελευταίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τη Ρωσία να έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές χρήματος, τα ξένα κεφάλαια αποχώρησαν από το Χρηματιστήριο της Μόσχας και τα έριξαν σε περιφερειακές άλλες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και ανερχόμενες, όπως η ελληνική, που έχει μπροστά της την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Από την 1η Μαρτίου που θα συμπεριληφθεί η μετοχή της Motor Oil στον MSCI, «ισοφαρίζουμε» την Τουρκία, που, επίσης, έχει 10 μετοχές συνολικής κεφαλαιοποίησης (στοιχεία 31/1/2023) 27 δισ. ευρώ. Με την προσθήκη της Motor Oil, το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη θα είναι της τάξης των 25 – 26 δισ. ευρώ.
Πλέον, το στοίχημα είναι αν θα συμπεριληφθούν άλλες ελληνικές μετοχές, στην επόμενη αξιολόγηση που θα γίνει τον Μάιο. Παρά το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη θα βρίσκεται σε εξέλιξη προεκλογική περίοδος, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της αγοράς, τη φθορά της και τη διατήρηση υποψήφιων μετοχών, όπως της Πειραιώς και των ΕΛΠΕ σε επίπεδα κεφαλαιοποιήσεων 2,6 δισ. ευρώ και κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.