THEPOWERGAME
Με το μπλοκάρισμα ακόμη 232 εφαρμογών και ιστοσελίδων, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με την Κίνα και θεωρούνται ύποπτες πως συλλέγουν δεδομένα εκ μέρους του Πεκίνου, απαντά η Ινδία στη νέα αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στα διαφιλονικούμενα σύνορα των δύο υπερδυνάμεων στην περιοχή των Ιμαλαΐων, από τον Δεκέμβριο. Προηγουμένως, και μετά την αναζωπύρωση της συνοριακής διαμάχης το Μάιο του 2020, η Ινδία είχε μπλοκάρει ήδη 300 κινεζικές εφαρμογές που έχαιραν της στήριξης της Κίνας, μεταξύ αυτών και το WeChat της Tencent και το TikTok της ByteDance (που είχε 200 εκατ. καθημερινούς χρήστες στην Ινδία). Στην τωρινή απαγόρευση θεωρείται, πάντως, πως συμβάλλει και μία νέα συμφωνία ΗΠΑ – Ινδίας για την ανάπτυξη ημιαγωγών, την τεχνητή νοημοσύνη και τις τηλεπικοινωνίες, με την Ινδία να προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο τον κινεζικό παράγοντα.
Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας είναι η προσπάθεια ελέγχου των εφαρμογών ψηφιακού δανεισμού, που έχουν πολλαπλασιαστεί στη χώρα, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα χρήσης του Διαδικτύου και λόγω του χαμηλού προηγούμενου ελέγχου των σχετικών τραπεζικών υπηρεσιών. Πολλές fintech χρεώνουν υψηλά επιτόκια και εφαρμόζουν επιθετικές πολιτικές πληρωμών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί και οι αυτοκτονίες που σχετίζονται με χρέη σε fintech, σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας καταναλωτών Cashless Consumer. Στα τέλη του 2021, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας ανέφερε πως τουλάχιστον οι μισές από τις εφαρμογές αυτές λειτουργούσαν χωρίς άδεια.
Την πληροφορία για τις νέες απαγορεύσεις μετέδωσαν το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ και το Bloomberg, πυροδοτώντας μεταξύ άλλων την εκτόξευση των μετοχών της ινδικής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Paytm, η οποία δεν συμπεριελήφθη στη λίστα των απαγορεύσεων. Παρ’ ότι η κινεζική Alibaba κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Paytm, η εταιρεία ελέγχεται από την one97 communications, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Βιτζέι Σεκάρ Σάρμα.
Αντιθέτως, στη λίστα περιλαμβάνεται η εφαρμογή LazyPay της ανταγωνιστικής PayU, που έχει τη στήριξη της νοτιοαφρικανικής Naspers Ltd, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσε η εφημερίδα Economic Times. Συνολικά 138 εφαρμογές στοιχημάτων και 94 υπηρεσίες ψηφιακών πληρωμών φέρονται να περιλαμβάνονται στις σχετικές κυρώσεις του υπουργείου τεχνολογίας της Ινδίας.
«Εξαιτίας αναπόφευκτων συνθηκών, η ιστοσελίδα και εφαρμογή μας δεν είναι διαθέσιμη μέσω μερικών παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου», ανέφερε η PayU, σε σχετικό ερώτημα του Bloomberg. Το αρμόδιο υπουργείο της Ινδίας δεν ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα του πρακτορείου.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Ινδία εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να θέσει κατώτατο όριο στην τιμή των κινητών της Xiaomi, προκειμένου να περιορίσει τη διείσδυση στην ινδική αγορά που πετυχαίνει η τελευταία με πωλήσεις smartphones, σε τιμές κάτω των 12.000 ρουπίων ή 150 δολαρίων.
Η ανοιχτή διένεξη για τα σύνορα
Περισσότεροι από δώδεκα Ινδοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις των δύο πλευρών για τα διαφιλονικούμενα σύνορα τα τελευταία χρόνια. Στο τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης, που σημειώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, και μετά τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ με την Ινδία κοντά στα σύνορα, ινδικά και κινεζικά στρατεύματα «ενεπλάκησαν σε μια αντιπαράθεση» στο ινδικό κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές στα βορειοανατολικά, όπως επιβεβαίωσε ο Ινδός υπουργός Άμυνας, Ρατζνάθ Σινγκ.
Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα πως προσπαθεί να «αλλάξει μονομερώς το στάτους κβο» στα σύνορά τους στα Ιμαλάια, ένα μέρος των οποίων βρίσκεται σε ύψος 4.000 και πλέον μέτρων και δεν έχουν ποτέ οριστεί επακριβώς, ακόμη και μετά το πέρας του σινοΐνδικού πολέμου του 1962. Στο τελευταίο επεισόδιο τραυματίστηκαν έξι Ινδοί στρατιώτες, ενώ τραυματίες αναφέρεται πως υπήρξαν και στην κινεζική πλευρά.
Η συμφωνία Ινδίας – ΗΠΑ
Σε αυτό το φόντο, η Ινδία προχώρησε ακόμη σε νέα συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Φεβρουαρίου, την επονομαζόμενη Πρωτοβουλία ΗΠΑ – Ινδίας για τις Στρατηγικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (iCET), στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ημιαγωγοί, η τεχνητή νοημοσύνη και οι τηλεπικοινωνίες. Παρ’ ότι στο κείμενο δεν αναφέρεται η Κίνα, εκτιμάται πως βασικός αμερικανικός στόχος είναι να περιορίσει τον ρόλο του «κόκκινου δράκου» στην παραγωγή και τη διανομή προϊόντων τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Μετά την πρωτοβουλία αυτήν, η εφημερίδα People’s Daily, που εκφέρει τις απόψεις του Πεκίνου, δημοσίευσε τρία άρθρα γνώμης, με τα οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ασκούν την επιρροή τους στους συμμάχους της Κίνας (χωρίς να αναφέρει ονομαστικά την Ινδία), με σκοπό να εμποδίσουν την ανάπτυξή της.