THEPOWERGAME
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «έχασε τον ενεργειακό πόλεμο» και η χειρότερη από την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας πέρασε, σύμφωνα με τον Γάλλο Πιερ Αντουράν, ειδικευμένος στην ενέργεια επενδυτής και διαχειριστής του ενεργειακού hedge fund.
Ο Aντουράν, έναν από τους εμπόρους με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, μιλώντας στους Financial Times, είπε ότι είχε κλείσει όλες τις θέσεις του στις αγορές φυσικού αερίου επειδή η περσινή άνοδος των τιμών σε επίπεδα ρεκόρ ήταν απίθανο να επαναληφθεί, με την Ευρώπη να μαθαίνει γρήγορα να ζουν χωρίς ρωσικό αέριο.
Οι βαθιές περικοπές στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα για τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία οδήγησαν την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, περισσότερο από 10 φορές το κανονικό επίπεδο. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει υποχωρήσει σε περίπου 50 ευρώ/MWh — εξακολουθεί να είναι ιστορικά υψηλό, αλλά πολύ πιο διαχειρίσιμο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που βυθίζονται σε κρίση κόστους ζωής.
«Νομίζω ότι ο Πούτιν έχασε τον ενεργειακό πόλεμο», είπε ένα από τα διασημότερα ονόματα των διεθνών αγορών. «Οι πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν εξαιρετικά κακές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά τώρα έχουν επιστρέψει σε ένα πιο λογικό επίπεδο. Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν εδώ, θα υπάρχει πολύ λιγότερη ανησυχία για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων. Δεν υπάρχει πλέον φόβος για ενεργειακή κρίση.
«Τώρα που η Ευρώπη συνηθίζει να ζει χωρίς ρωσικό αέριο γιατί να επιστρέψουν ποτέ;» αυτός πρόσθεσε.
Αν είναι σωστό, η κλήση του Γάλλου λάτρη του kick-boxing σηματοδοτεί το τέλος ενός από τα πιο προσοδοφόρα συναλλαγές αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου των τελευταίων ετών. Μερικοί μάνατζερ αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την εκτόξευση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου αφού η Ρωσία άρχισε να συμπιέζει τις προμήθειες στην Ευρώπη το 2021 προτού μειώσει τις εξαγωγές μετά την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ο Πούτιν έκανε λάθος στην περικοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου
Ο Αντουράν, από τα διασημότερα ονόματα των διεθνών αγορών, είπε ακόμα ότι ο Πούτιν έκανε λάθος στην περικοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, καθώς παρόλο που πέτυχε να αυξήσει τις τιμές προσωρινά, είχε υποτιμήσει την ικανότητα προσαρμογής των αγοραστών.
«Νομίζω ότι ήταν ένας τεράστιος λάθος υπολογισμός σχετικά με το ποιος είχε τη μόχλευση από τον Πούτιν, με τον ίδιο τρόπο που υπολόγισε λάθος πώς η Ουκρανία θα αντεπιτεθεί και η Δύση θα ήταν ενωμένη», είπε ο Αντουράν.
«Η Ρωσία έχασε για πάντα τον μεγαλύτερο πελάτη της και θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να φέρει αρκετούς αγωγούς [για να ανακατευθύνει αυτές τις πωλήσεις φυσικού αερίου] στην Ασία. Μόλις η Ρωσία μπορεί να πουλά αέριο μόνο στην Κίνα, το Πεκίνο θα είναι σε θέση να αποφασίσει την τιμή».
Ο Αντουράν υποστήριξε ότι η κρίση του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας πλησίαζε στο τέλος του, είπε ακόμα ότι υπήρχε η δυνατότητα για μεγάλες κινήσεις στο εμπόρευμα για το οποίο είναι περισσότερο γνωστός. Οι τιμές του πετρελαίου, είπε, είχαν πέσει πολύ τους τελευταίους μήνες και επρόκειτο να αυξηθούν καθώς επιταχύνεται η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από το τέλος των πολιτικών της για μηδενικό Covid.
Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι αργότερα το 2023
Το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι αργότερα το 2023, είπε ο ακόμα ο Αντουράν, υποστηρίζοντας ότι η αγορά είναι πολύ βραχυπρόθεσμη, τόσο λόγω των ζημιών που υπέστησαν πέρυσι όσο και λόγω της αυξανόμενης κυριαρχίας των πολυδιαχειριστών και ποσοτικών hedge funds σε αυτήν.
Η Κίνα θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών
«Το άνοιγμα της Κίνας θα οδηγήσει σε αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης», σημείωσε ο Αντουράν, προσθέτοντας ότι μείωσε τις θέσεις του στο πετρέλαιο το β’ εξάμηνο του 2022 καθώς υποχωρούσαν οι τιμές, αλλά τις αύξησε και πάλι στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Μπορεί να πάρει 1-2 μήνες για να αντιληφθεί η αγορά την έκταση της αύξησης της ζήτησης που βλέπουμε», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η παγκόσμια κατανάλωση, που καθοδηγείται από την Κίνα, μπορεί να αυξηθεί έως και 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος έναντι μόλις λίγο από 1 εκατ. βαρέλια που είναι η μέση αύξηση.
«Αυτό θα σήμαινε μεγάλη μείωση των αποθεμάτων και η αγορά θα γινόταν πολύ σφιχτή», εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα 140 δολάρια δεν είναι «μία τρελά υψηλή τιμή» αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός και το γεγονός ότι είχε φθάσει τα 147 δολάρια πριν από 15 χρόνια.