THEPOWERGAME
Στις χώρες με τα φθηνότερα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας συγκαταλέγεται η Ελλάδα και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον δείκτη Household Energy Price Index (HEPI), που επικαλείται η εφημερίδα Απογευματινή. Συγκεκριμένα, στα κυμαινόμενα τιμολόγια η χώρα μας είναι στην τέταρτη χαμηλότερη θέση με 24,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα (KWh), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έναντι 36,45 λεπτά/KWh που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.
Η Ελλάδα είναι σταθερά στις χαμηλότερες θέσεις του σχετικού δείκτη, χάρη στις υψηλές επιδοτήσεις που χορηγεί η κυβέρνηση. Συνολικά από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης έχουν διανεμηθεί απευθείας επιδοτήσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ σε διεθνή κλίμακα.
Συγκριτικά
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των τιμολογίων (σταθερά και κυμαινόμενα), η Ελλάδα παραμένει για έναν ακόμα μήνα κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με 28,56 λεπτά/KWh έναντι 28,66 λεπτών /KWh. Το συνολικό κόστος είναι μειωμένο κατά 7% έναντι του προηγούμενου μήνα. Σημειώνεται ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια αντανακλούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εικόνα των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς πλέον οι καταναλωτές στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν να συνάψουν σταθερά τιμολόγια, τα οποία κυμαίνονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.
Το καλοκαίρι του 2022 η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για έναν χρόνο και στην εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις επιδοτήσεις που δίνει η κυβέρνηση, το μέσο όφελος για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα ξεπέρασε μέχρι σήμερα τα 1.000 ευρώ.
Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου και ακολούθως υποχώρησαν ραγδαία και οι χρεώσεις που ανακοινώνουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τον Φεβρουάριο οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του Ιανουαρίου, μολονότι περιορίστηκαν τα ποσά των επιδοτήσεων και υπάρχει αισιοδοξία ότι η πτωτική τάση των τιμολογίων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Διεθνής συγκυρία
«Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως προκύπτει από τον πίνακα HEPI Ιανουαρίου, για ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών, διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές, έχουν λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι «για πολλούς μήνες στη σειρά η Ελλάδα έχει μία από τις φθηνότερες τιμές λιανικής, σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η αστάθεια στις αγορές παρατείνεται».