THEPOWERGAME
Το πολύπλοκο έργο της χαρτογράφησης και της αξιολόγησης 500 ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) έχει αναλάβει η εταιρεία συμβούλων/ελεγκτών EY. Η ΕΥ αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και έχει ήδη ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» των περίπου 80.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ακινήτων μέσα στους επόμενους μήνες.
Τα συγκεκριμένα, μάλιστα, 500 πρώτα ακίνητα έχουν επιλεχθεί τυχαία, ώστε να αποτελέσουν αντιπροσωπευτικό δείγμα της δημόσιας περιουσίας, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου αρχείου των περιουσιακών στοιχείων της ΕΤΑΔ. «Πρόκειται για ένα έργο που δεν έχει ξαναγίνει, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας παίρνουμε αναλυτικά πληροφορίες για τα πολυάριθμα ακίνητα, προκειμένου να αποκτήσουμε μια επιτυχημένη στρατηγική από κοινού με την ΕΤΑΔ για το σύνολο του χαρτοφυλακίου της», υποστηρίζουν πρόσωπα που παρακολουθούν τη διαδικασία.
Σε δεύτερο στάδιο, το Υπερταμείο αναμένεται να συνεχίσει να τρέχει την αξιοποίηση ακόμη 500 δημόσιων ακινήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΤΑΔ. Η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ δίνει ιδιαίτερο βάρος στο συγκεκριμένο project, καθώς αυτό λειτουργεί ως «πιλότος» αξιοποίησης και για τα υπόλοιπα ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της.
Όπως προβλέπει, μάλιστα, το τεύχος δημοπράτησης του πιλοτικού έργου του Υπερταμείου, «ο ανάδοχος θα δοκιμάσει μια μεθοδολογία για την κατηγοριοποίηση και την τμηματοποίηση του δείγματος του χαρτοφυλακίου της ακίνητης περιουσίας, θα πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο/επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση. Ο ανάδοχος θα επικεντρωθεί στο δείγμα των 500 περιουσιακών στοιχείων για περίοδο τριών μηνών. Το Υπερταμείο θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τη διεύρυνση της σύμβασης σε επιπλέον δείγμα 500 περιουσιακών στοιχείων και να παρατείνει τη διάρκεια της σύμβασης για επιπλέον τρεις μήνες (ήτοι, έξι μήνες συνολική διάρκεια ισχύος της σύμβασης)».
Ο ανάδοχος θα παρουσιάσει για κάθε ακίνητο έκθεση εκτίμησης η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον «πλήρη περιγραφή του υπό αξιολόγηση περιουσιακού στοιχείου, η οποία υποστηρίζεται από οπτική τεκμηρίωση και σύντομη ανάλυση της θέσης, της προσβασιμότητας και των συντεταγμένων του ακινήτου (με την υποστήριξη χαρτογραφημένων πηγών), ανάλυση προσφοράς-ζήτησης της αγοράς στην οποία αποτελούν μέρος τα εν λόγω ακίνητα, εμπορευσιμότητα περιουσιακού στοιχείου μέσω εκτίμησης της αγοραίας αξίας, η οποία βασίζεται σε σχετικούς υπολογισμούς, παρουσίαση των μεθόδων εκτίμησης που εφαρμόστηκαν, μεταξύ άλλων, των στοιχείων που χορηγήθηκαν και των παραδοχών που διατυπώθηκαν».
Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Υπερταμείου να αξιολογήσει το αχανές χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, αφού και κατά το παρελθόν έχει προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, προσλαμβάνοντας ιδιωτικό σύμβουλο, ώστε να χαρτογραφηθούν τα καλά «φιλέτα» του Δημοσίου.
Η προσπάθεια αυτή έρχεται σε συνδυασμό με τον αγώνα της ΕΤΑΔ να προχωρήσει σε «εξώσεις» των καταπατητών, καθώς τα επίσημα στοιχεία της κάνουν λόγο για αυθαίρετη κατοχή των εκτάσεων της με συνολικό εμβαδό 405,7 εκατ. τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.).
Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ είναι εξαιρετικά πλούσιο, αφού περιλαμβάνει περίπου 80.000 ακίνητα, τα οποία αφορούν κυρίως τουριστικά ακίνητα και υποδομές, όπως μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, ιαματικές πηγές και τα πρώην ξενοδοχεία Ξενία.
Περιλαμβάνει, επίσης, σειρά αστικών ακινήτων, αγροτικές και παραθαλάσσιες αγροτικές εκτάσεις, τα πολυσυζητημένα πρώην Ολυμπιακά Ακίνητα, αλλά και μεγάλα εμβληματικά ακίνητα, τόσο στις πόλεις όσο και σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.