THEPOWERGAME
Της Μυρτώς Μπούτση
Τα θεμέλια του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου έβαλε η ρωσική εταιρεία Rosatom, παρουσία στην τελετή (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τουρκία και Ρωσία ενισχύουν τη συνεργασία και ετοιμάζονται εντός του έτους για την αδειοδότηση και της τέταρτης μονάδας του σταθμού, που δημιουργεί ανησυχίες στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας.
Με την τηλεδιάσκεψη απηχούν την κοινή τους εμφάνιση -και ανανεώνουν τη συμμαχία- που είχαν κάνει όταν έριξαν τα θεμέλια του πρώτου σταθμού το 2018.
«Το Ακούγιου οραματίζεται την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων με ισχύ 4800 megawatts, που θα είναι σε θέση να παράξει ως και 37 δισ. κιλοβατώρες ετησίως» ανέφερε η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεκίνο.
«Η συνεπής εφαρμογή του πρότζεκτ στο Ακούγιου έχει εμποδιστεί από τις γνωστές συσκολίες που σχετίζονται με την πανδημία» συνέχισε ο Πούτιν, ο οποίος συνεχάρη ωστόσο τη ρωσική εταιρεία για την πρόοδό της.
«Πριν από τρία χρόνια ρίξαμε τα πρώτα τσιμέντα στον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα του Ακούγιου Akkuyu NPP unit 1 και σήμερα κάνουμε το ίδιο για τον αντιδραστήρα 3» σημείωσε από πλευράς της η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας στο Twitter.
Ο τέταρτος αντιδραστήρας, συμπλήρωσε, αναμένεται να αδειοδοτηθεί από την τουρκική ρυθμιστική αρχή αργότερα μέσα στο έτος.
«Τέσσερις αντιδραστήρες VVER-1200 NPP θα διασφαλίσουν το 10% των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας» πρόσθεσε η Rosatom.
Θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023
Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2023, προκειμένου να συμπέσει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη δική του ανακοίνωση, είπε πως «η επένδυση στην ενέργεια είναι επένδυση στο μέλλον» και πως παρά την πανδημία, η τουρκική οικονομία «συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά», σε ρυθμό 1,8% το 2020.
The development of a “fundamentally new industry” in Turkey, nuclear power, is strengthening the scientific and economic potential of the country, he said, adding that the number of personnel at the Akkuyu site now exceeds 8000 people, and that most of them are Turkish citizens.
Αναφορά Ερντογάν και στους υδρογονάνθακες του Αιγαίου
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο οικόπεδο φυσικού αερίου Sakarya της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στις γεωτρήσεις και τη διερεύνηση σεισμικής δραστηριότητας «στην ανατολική Μεσόγειο», με άλλα λόγια στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Σχολίασε μάλιστα πως από την ανατολική Μεσόγειο «ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα καλά νέα».
Ο Τούρκος πρόεδρος προέβαλε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της συγκεκριμένης επένδυσης (να σημειωθεί πως έχουν υπάρξει διαμαρτυρίες από την Greenpeace για το πυρηνικό πρότζεκτ της Τουρκίας.
Είπε συγκεκριμένα πως η πυρηνική ενέργεια έχει «ιδιαίτερη θέση» στην τουρκική ενεργειακή πολιτική. Και πως στόχος είναι «να ενισχύσει την πυρηνική ενέργεια, που ρολάρει με μηδενικές εκπομπές (ρύπων), ενώ προσθέτει ενέργεια στο τουρκικό ενεργειακό καλάθι και δεν βλάπτει το περιβάλλον».
Τόνισε πως το Ακούγιου είναι εξοπλισμένο με τα πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας, με βάση τα στάνταρτς της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Μετά τις ομιλίες Πούτιν και Ερντογάν, οι υπουργοί Ενέργειας Τουρκίας και Ρωσίας και ο γενικός διευθυντής της Rosatom εγκαινίασαν την κατασκευή του τρίτου αντιδραστήρα.