THEPOWERGAME
Έτοιμες να ενισχύσουν την επιχειρηματική πίστη εμφανίζονται οι συστημικές τράπεζες, καταγράφοντας για άλλη μια χρονιά ράλι στις χρηματοδοτήσεις στο corporate banking. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για νέα δάνεια της τάξεως των 6-8 δισ. ευρώ το 2023, ως ένα συντηρητικό σενάριο, αν και ο πήχης δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, αν οι προσδοκίες για ανάπτυξη -στο αισιόδοξο σενάριο- επιβεβαιωθούν.
Αρχές Φεβρουαρίου, οι τράπεζες αρχίζουν και αποκτούν μια πρώτη αίσθηση της χρονιάς, όπως αποτυπώνεται στη ζήτηση του επιχειρηματικού κόσμου και στα επενδυτικά πλάνα που έχουν μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις για το τρέχον έτος. Με τα budgets ανά χείρας και με συγκρατημένη αισιοδοξία -καθώς δεν μπορούν να αγνοηθούν τα δεδομένα της ενέργειας και του πολέμου-, προγραμματίζουν τις πρώτες χρηματοδοτήσεις.
Την περσινή χρονιά όλη η αγορά έδωσε δάνεια πάνω από 8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε διψήφια ποσοστιαία αύξηση και για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε καθαρή θετική πιστωτική επέκταση.
Με τον ίδιο ρυθμό ξεκινάει το 2023, τόσο για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες όσο και για τις μικρότερες, που διεκδικούν μερίδιο στην πίτα. Από τη μία πλευρά το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης, που αναζωπυρώνει την όρεξη για φρέσκα κεφάλαια (κυρίως για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις) και από την άλλη πλευρά η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, με τους πολύ χαμηλότερους τζίρους (τα όρια διαφέρουν ανά τράπεζα) που επίσης αναζητεί διακαώς κανάλια χρηματοδότησης και αυξημένες γραμμές πίστωσης.
Πέριξ της νέας παραγωγής δανείων στον επιχειρηματικό τομέα ξετυλίγεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών, καθώς είτε οι γνωστοί μεγάλοι της αγοράς (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank), είτε οι γνωστοί μικροί (Optima, Attica, Παγκρήτια) φιλοδοξούν να συμπεριλάβουν στην πελατεία τους υγιείς μικρές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, διεκδικούν μερίδια από τα έργα πελατών τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 40% των δανείων αυτών και παράλληλα να οδηγήσει σε μόχλευση για πολλαπλάσια αυτών των κεφαλαίων νέα δάνεια.
Και όπου δάνεια, έρχονται τόκοι, ή καλύτερα έσοδα από τόκους -βασική και κλασική εργασία του τραπεζικού τομέα, απαραίτητη για τη συνέχιση μιας σταθερά ανοδικής πορείας οργανικής κερδοφορίας. Απαραίτητη, επίσης, τόσο για το οικονομικό προφίλ και το πλαίσιο αποτίμησης των τραπεζών, αλλά και για τη βάση διεκδίκησης -εντός του έτους- της διανομής μερίσματος.
Στα επιχειρηματικά δάνεια, τα spreads κινούνται κατά μέσο όρο στην περίμετρο των 2- 2,5 ποσοστιαίων μονάδων, σε πιστοληπτικά υγιείς επιχειρήσεις, ποσοστό που θεωρείται ανταγωνιστικό στην αγορά, ενώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις συνήθως ακολουθείται η σκοροκάρτα και τα συστήματα δεδομένων της κάθε τράπεζας και τα spreads κινούνται στο 3% και πάνω.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η συνολική ζήτηση δανείων -και ειδικότερα μακροπρόθεσμων δανείων- αυξήθηκε τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν κυρίως η χρηματοδότηση πάγιων επενδύσεων και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το επόμενο τρίμηνο η συνολική ζήτηση δανείων τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.