THEPOWERGAME
Με ένα «βελούδινο» διαζύγιο, η Ellington, που θα επένδυε στη νέα αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, έκοψε από χθες το βράδυ το νήμα της μετοχικής σχέσης με την τράπεζα, αποχωρώντας από την τριμερή συμφωνία που είχε υπογράψει το φθινόπωρο με το ΤΜΕΔΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ο δρόμος τώρα ανοίγει για νέους μετόχους που θέλουν να επενδύσουν στην Attica, με τη Thrivest Investment να ξεκινάει ένα άτυπο due dilligence, ώστε να έχει πλήρη εικόνα για το status quo της τράπεζας της οποίας την αύξηση κεφαλαίου πρόκειται να στηρίξει, σύμφωνα με την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος, που εγκρίθηκε από το ΔΣ της περασμένης εβδομάδας.
Οι ισχυροί άνδρες της Thrivest Investment, Εξάρχου – Μπάκος – Καϋμενάκης (της Ιntrakat, αλλά και της Παγκρήτιας) έχουν στρέψει το βλέμμα στην Attica, ως επενδυτική τοποθέτηση σε πρώτη φάση, την ίδια ώρα που προετοιμάζουν την πλήρη ενοποίηση της Παγκρήτιας με την HSBC τον Ιούνιο και το σχέδιο συγχώνευσης με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών).
Το κομμάτι της συμμετοχής της Ellington Solutions – Rinoa Ltd (η πρώτη συμβουλεύει τη δεύτερη, που εδρεύει στην Κύπρο), που αντιστοιχούσε σε 8,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica, συμφώνησε να το αποκτήσει το ίδιο το ΤΜΕΔΕ, που θα έχει πλέον από μόνο του το 20,11%, όσο ακριβώς διατηρούσε μαζί με την Ellington στο πλαίσιο της προηγούμενης μεταξύ τους συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που είχε υπογραφεί στις 30 Σεπτεμβρίου επί των βασικών όρων συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας, στην οποία θα έμπαιναν δυναμικά ασκώντας πλήρως τη συμμετοχή τους (υπήρχε και έγγραφη επιστολή επ’ αυτού).
Τώρα το ΤΜΕΔΕ, που θα επενδύσει στην αύξηση κεφαλαίου -η οποία τηρείται κατά γράμμα ως προς το χρονοδιάγραμμα- θα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Attica, μετά το ΤΧΣ, που έχει το πρώτο μερίδιο, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης των 490 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί ξανά η μετοχική σύνθεση, που θα αλλάξει τα σημερινά μερίδια και τη σειρά των μεγαλομετόχων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν υποβληθεί στις εποπτικές Αρχές (την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος) τα αναθεωρημένα business και capital plans, που θα ενσωματώνουν και τη στρατηγική διαχείρισης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Πλάνα που, εκτός του σχεδίου για τα NPEs, είχαν υποβληθεί -οριακά πριν από την εκπνοή του σχετικού deadline- στην Τράπεζα της Ελλάδος έπειτα από ένα μαραθώνιο και δύσκολο Διοικητικό Συμβούλιο (στα μέσα Δεκεμβρίου), που αποτύπωνε τους τριγμούς στη σχέση της Ellington με την Αttica. Αιτία ή τελικά και αφορμή αποτέλεσε η διαφωνία της πρώτης για τον τρόπο μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Ακολούθησαν σημαντικές καθυστερήσεις και διαφωνίες, με την εκκρεμότητα να παραμένει ακόμη και μετά την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της Thrivest.
Η Εllington όλο αυτό το διάστημα επέμενε ότι παραμένει στη συμφωνία με το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ και ότι συνεχίζει να διαπραγματεύεται, μέχρι τη χθεσινή παραίτηση των τριών μελών της (Ειρήνη Μαραγκουδάκη, Μάρκος Κούτης και Patrick Horend), που έγινε αποδεκτή από το ΔΣ της τράπεζας.
Αιχμή του δόρατος στις αψιμαχίες αποτέλεσε η διαφωνία για τον τρόπο μείωσης των NPEs της Τράπεζας, από 66% σήμερα, σε μονοψήφιο ποσοστό. Η Ellington φαίνεται να προτιμούσε την πρόταση της Pepper για τιτλοποίηση δανείων εκτός του πλαισίου του «Ηρακλή», ενώ η διοίκηση και οι άλλοι μέτοχοι πρόκριναν τις απόψεις της UBS και Euroxx για πωλήσεις πακέτων «κόκκινων» δανείων. Αυτό θα μπει σε πρώτη προτεραιότητα προσεχώς, με αλλεπάλληλες πωλήσεις σημαντικής αξίας μη εξυπηρετούμενων δανειακών χαρτοφυλακίων. Με κόστος εξυγίανσης για την τράπεζα, αλλά όχι περισσότερο από τις προτεινόμενες τιτλοποιήσεις.