THEPOWERGAME
Δυναμική επέκταση σε νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2023 για την Τράπεζα Πειραιώς, με συνέχιση καθαρής πιστωτικής επέκτασης, παρά τη συγκυρία και την άνοδο των επιτοκίων.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες στους επενδυτές και αναλυτές ξένων οίκων η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου, το business plan της Τράπεζας Πειραιώς για το τρέχον έτος προβλέπει καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,7 δισ. ευρώ, στοχευμένη κυρίως στο corporate και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να κινηθεί η πιστωτική επέκταση μετά τις αποπληρωμές και το 2024, σε ένα ρεαλιστικό σενάριο.
«Για μας το 2023 θα είναι έτος-ορόσημο», είπε ανοίγοντας χθες το Investors Day ο CEO της Τράπεζας, Χρ. Μεγάλου, που παρουσίασε τα σημεία-κλειδιά του ισολογισμού, σύμφωνα με το φετινό budget, μαζί με την ομάδα της Πειραιώς, τους κ. Θ. Γναρδέλλη (CFO) και Χρ. Μπερμπάτη (επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού). Προτεραιότητα θα αποτελέσει η διψήφιου ποσοστού ενσώματη απόδοση ιδίων κεφαλαίων, που εκτιμάται σε 10% και ίσως υψηλότερα, αλλά σε μια διατηρήσιμη βάση -στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του έτους, παρά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άνοδο στο κόστος ρίσκου.
Αύξηση καθαρών εσόδων από προμήθειες
Προς την κατεύθυνση αυτήν συμβάλλουν οι στόχοι για διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου κατά 2% τουλάχιστον, σε μια συντηρητική εκτίμηση (καθώς δεν είναι δεδομένη η πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων φέτος), καθώς και της αύξησης των καθαρών εσόδων από προμήθειες, κατά 0,6% ως προς το συνολικό ενεργητικό. Τα καθαρά έσοδα από τόκους μπορεί, εν δυνάμει και αναλόγως πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ, να αυξηθούν περαιτέρω.
Η συζήτηση για το μέρισμα θα αφορά όταν έρθει η στιγμή τη χρήση του 2023, άρα η πρώτη διανομή μετά την περίοδο της κρίσης αναμένεται να ξεκινήσει το 2024. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα των επενδυτών, η διοίκηση της Τράπεζας διευκρίνισε ότι το μέρισμα αποτελεί στόχο και θα συνεκτιμηθεί μέσα από έναν συνδυασμό παραγόντων που θα αποτιμηθεί τη δεδομένη στιγμή (κεφαλαιακή ισχύς, ρίσκο, οικονομικό περιβάλλον). «Εκτιμούμε, πάντως», διευκρίνισε ο κ. Μεγάλου, «ότι θα είμαστε αρκετά πάνω από το guidance του Επόπτη (SSM) όταν θα ανοίξουμε αυτήν τη συζήτηση» .
Μείωση λειτουργικού κόστους κατά 2%
Στα θετικά της νέας χρονιάς προϋπολογίζονται η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2% επιπλέον (ποσοστό που περιλαμβάνει κόστη εθελουσίας εξόδου) και η συνολική μείωση του κόστους προς έσοδα κατά 42%, που, πέραν της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, εμπεριέχει μία γενικότερη αναδιάρθρωση κόστους, προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα του πληθωρισμού.
Για τα «κόκκινα» δάνεια η Τράπεζα φιλοδοξεί ότι στο τέλος του έτους θα έχει περιορίσει τον δείκτη NPE σε επίπεδο χαμηλότερο του 6%, με δείκτη κάλυψης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων μεγαλύτερο του 60%. Ειδικότερα, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά, η Τράπεζα περιμένει νέο περιορισμό στα συνολικά υπόλοιπα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της, προβλέποντας νέες ροές (κυρίως από ρυθμισμένα) κατά 0,6 δισ. ευρώ, περίπου της τάξης μεγέθους της πανδημίας.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το οργανικό κόστος ρίσκου θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2021, δηλαδή στο 1,2%.