THEPOWERGAME
Απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ σημειώθηκε το δ΄ τρίμηνο στη Γερμανία, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα βυθιστεί σε ύφεση, μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η οικονομία θα παρέμενε στάσιμη.
Το προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρά κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Η μείωση το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει ότι μια ύφεση – που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης – έχει γίνει πιο πιθανή, καθώς πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί και το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί από την άνοιξη και μετά.
Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα τις οικονομικές της προβλέψεις για το 2023 και τώρα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, έναντι φθινοπωρινής πρόβλεψης για πτώση 0,4%.
Η Γερμανία αποτελεί μια χώρα που ήταν άμεσα ενεργειακά εξαρτημένη από την Ρωσία, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, που αποτελεί και την κυριότερη ενεργειακή πηγή για τα νοικοκυριά, αλλά κυρίως για τη βιομηχανία. Η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, που συμπαρασύρει και τις τιμές του ηλεκτρισμού, έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική οικονομία, με αποτέλεσμα να έχουν αναθεωρηθεί επί τα χείρω, οι προβλέψεις για το επόμενο έτος (Γράφημα 1). Η γερμανική οικονομία, που αποτελεί την ατμομηχανή της Ζώνης του Ευρώ (ΖτΕ), εκτιμάται ότι θα οδηγηθεί σε συρρίκνωση το 2023, γεγονός που μπορεί να συμπαρασύρει -λόγω της αλληλεξάρτησης- και άλλα κράτη. Παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες, η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη, ενώ στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τόσο το δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης, όσο και η μέτρια αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, αναμένεται να ενισχύσουν, ελαφρώς, την συνολική κατανάλωση και την παραγωγή.