THEPOWERGAME
Στην αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο BB+ προχώρησε η Fitch, ενώ διατήρησε «σταθερό» το outlook. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κατατάσσει πλέον την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μία βαθμίδα πιο χαμηλά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ), ενώ η επόμενη αξιολόγηση της Fitch είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουνίου. Σημειωτέον ότι η Fitch αξιολογούσε την ελληνική οικονομία χαμηλότερα από την Standard & Poor’s και την DBRS και απόψε κάλυψε το χαμένο έδαφος.
Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο Fitch αναμένει τώρα καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος το 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους. «Προβλέπουμε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2024 από 3,8% που εκτιμάται ότι ήταν το 2022, εν μέρει λόγω του εξορθολογισμού των προσωρινών μέτρων στήριξης. Αυτό συνεπάγεται βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 2,5 π.μ., σε πλεόνασμα 0,9% το 2024 (και ισοσκελισμένη θέση το 2023). Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές μετά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά οι κίνδυνοι μετριάζονται από μια ευρεία δέσμευση και ένα πρόσφατο ιστορικό δημοσιονομικής σύνεσης», επισημαίνεται.
Ο Fitch προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο 0,9% το 2023 και στο 2,3% το 2024. «Έχουμε αναθεωρήσει τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας από την τελευταία αναθεώρηση, δεδομένης της βελτίωσης του ισοζυγίου κινδύνων, ιδίως λόγω της πρόσφατης συγκράτησης των τιμών της ενέργειας και των μειωμένων προοπτικών ενεργειακής κατανομής σε όλη την Ευρώπη. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης να σημειώνουν πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα, εν μέρει συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το οποίο σε συνδυασμό με το τελευταίο έτος της απορρόφησης των Πολυετών Ταμείων Πλαισίου (MFF) για την περίοδο 2014-2020, θα παράσχει σταθερή επενδυτική δυναμική. Ο κύριος εγχώριος κίνδυνος συνδέεται με πιθανές καθυστερήσεις στα κεφάλαια του RRF δεδομένου του εκλογικού κύκλου, αλλά προς το παρόν αναμένουμε ότι αυτό θα είναι προσωρινό».
«Εξωτερικός» Ισολογισμός
«Προβλέπουμε σταδιακή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) σύμφωνα με τη βελτίωση των δεδομένων στο εμπόριο και τις συνεχιζόμενες ισχυρές τουριστικές εισροές, από εκτιμώμενο 8% του ΑΕΠ το 2022 σε μέσο όρο 5,5% το 2023-2024. Τα αυξανόμενα επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων και οι σταθερές ροές κεφαλαίων από την ΕΕ θα στηρίξουν το ισοζύγιο πληρωμών. Η προβλεπόμενη πτώση των διεθνών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, σημαίνει ότι ο λόγος του καθαρού εξωτερικού χρέους θα βελτιωθεί περαιτέρω κατά την περίοδο πρόβλεψης (από περίπου 128% του ΑΕΠ το 2022), αν και θα παραμείνει μεταξύ των υψηλότερων για τις χώρες που παρακολουθεί η Fitch».
Οι εκλογές
Λόγω του εκλογικού συστήματος, είναι πιθανό η χώρα να έχει δύο διαδοχικές εκλογές τους επόμενους μήνες, καθώς προς το παρόν κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να κερδίσει την πλειοψηφία με απλή αναλογική (αναμένονται το 2ο τρίμηνο του 2023). Αυτό σημαίνει ότι ο εκλογικός κύκλος είναι πιθανό να είναι πιο μακρύς, περιορίζοντας τα περιθώρια άσκησης πολιτικής φέτος. Ωστόσο, απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν σταθεροποιηθεί υπό τις κυβερνήσεις τόσο της κυβερνώσας κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας όσο και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, με τη χώρα να απομακρύνεται σταδιακά από το εποπτικό πλαίσιο μετά την κρίση.
Μειωμένοι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα
Συνεχίζει να σημειώνεται σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) με τον εγχώριο δείκτη NPL να υποχωρεί στο 9,7% το τρίτο τρίμηνο του 22, κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009, λόγω των συναλλαγών τιτλοποίησης στο πλαίσιο του ΤΧΣ (HAPS) και την ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.
Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση της ενεργητικής θέσης του κλάδου, υποστηριζόμενη από περιορισμένες νέες εισροές και καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν τις εκκρεμείς ανόργανες ενέργειες.
Οι δείκτες NPL σε μη συστημικές τράπεζες παραμένουν μια πρόκληση, αλλά καθώς αυτές οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του κλάδου, οι πιθανοί κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου τομέα) είναι πολύ μέτριοι.
Η ζήτηση για δάνεια των νοικοκυριών παραμένει ασθενής, αλλά ο συνολικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε το β’ εξάμηνο του 22 (μόνο ελαφρώς κάτω από τον πληθωρισμό) λόγω των επιχειρήσεων. Οι μειωμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, η ανθεκτικότητα στην αγορά εργασίας, τα μέτρα κρατικής στήριξης και η συνεχής αύξηση των τιμών των ακινήτων αναμένεται να μετριάσουν την πίεση στους δανειολήπτες.
Οι επόμενες αξιολογήσεις
Τα επόμενα «ρεντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης είναι τον Μάρτιο με πρώτο τον Scope, στις 3 Μαρτίου. Θα ακολουθήσει μία εβδομάδα αργότερα η DBRS, ενώ ορόσημο θα είναι η αξιολόγηση της Μoody’s, η οποία μας έχει κατατάξει τρεις κλίμακες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.
Επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 21η Απριλίου, οπότε θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή του ο S&P. Σε περίπτωση αναβάθμισης, εκπληρώνεται το πλέον αισιόδοξο σενάριο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, πιθανότερο θεωρείται η επενδυτική βαθμίδα να επανακτηθεί το δεύτερο εξάμηνο. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η πιστολητπική ικανότητα της χώρας έχει αναβαθμιστεί συνολικά δώδεκα φορές.
Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως εξής:
- 3/3 Scope Ratings
- 10/3 DBRS Ratings
- 17/3 Moody’s Ratings
- 21/4 S&P Ratings
- 9/6 Fitch Ratings
- 4/8 Scope Ratings
- 15/9 Moody’s Ratings
- 20/10 S&P Ratings
- 2/12 Fitch Ratings