THEPOWERGAME
Ακατάσχετη πρόκειται να είναι η επιδότηση των 89 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, αναζητείται λύση για να πληρωθούν και οι νεοεισερχόμενοι στην κτηνοτροφία το 2021 καθώς εκ των πραγμάτων δεν είχαν έσοδα το 2020.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανέφερε στο powergame.gr ότι η ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών θα είναι ακατάσχετη με σχετική ρύθμιση πριν την πληρωμή, όπως, άλλωστε, έγινε και με την πρώτη ενίσχυση για ζωοτροφές, την άνοιξη του 2022, αλλά και την ενίσχυση στα λιπάσματα τον περασμένο Δεκέμβριο. Καθώς αυτή τη φορά τα χρήματα προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι δηλαδή ευρωπαϊκοί πόροι, η ρύθμιση ανήκει στις αρμοδιότητες του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργου Στύλιου.
Παράλληλα, λύση εξετάζεται και για τους νεοεισελθέντες στην κτηνοτροφία μετά το 2021, για τους οποίους ανέκυψε το εξής ζήτημα: όταν υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αίτημα για την ενεργοποίηση του Μέτρου 22, πιο γνωστό ως «Ουκρανόμετρο», ήταν ακόμη ανοιχτή η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων του 2022 (αφορά εισοδήματα του 2021).
Ως εκ τούτου ως βάση για να διαπιστωθεί εάν οι αιγοπροβατοτρόφοι με πάνω από 100 ζώα και οι βοοτρόφοι με πάνω από 15 βοοειδή καλύπτουν το βασικό κριτήριο επιλεξιμότητας, το μίνιμουμ ετήσιο τζίρο 2.000 ευρώ, ελήφθησαν οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 που αφορούν εισοδήματα του 2020.
Είναι προφανές ότι όποιοι ξεκίνησαν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία από το 2021, δεν ήταν δυνατόν να έχουν εισοδήματα το 2020. Για τον λόγο αυτό έχει ανατεθεί στη νομική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να βρει λύση προκειμένου να καταβληθεί κανονικά η επιδότηση και στους νέους κτηνοτρόφους.
Αντίθετα, εκτός πληρωμής φαίνεται – με τα έως τώρα ισχύοντα – ότι θα μείνουν όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους (μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα) από τον ΚΑΔ «01.45 Εκτροφή αιγοπροβάτων» όταν πρόκειται για αιγοπροβατοτρόφους ή τους «ΚΑΔ 01.41 Εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής» – «01.42 Εκτροφή άλλων βοοειδών και βουβαλιών», όταν πρόκειται για αγελαδοτρόφους ή τον ΚΑΔ «01.50 Μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες» αλλά ταυτόχρονα έχουν δηλώσει την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2021.
Τι ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Εν όψει της καταβολής της ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχει ζητήσει με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:
- «Να προχωρήσουν άμεσα και να διευθετηθούν όλες οι ενστάσεις των κτηνοτρόφων, δεδομένου ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και οι διαδικασίες ήδη έχουν αργήσει.
- Να ληφθεί άμεσα μέριμνα από την Κυβέρνηση για το ακατάσχετο και αφορολόγητο της ενίσχυσης, τα ποσά αυτά προορίζονται για την αγορά ζωοτροφών.
- Να δοθεί η δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης χωρίς να απαιτείται το κριτήριο του εισοδήματος.
- Να μην χάνεται η ενίσχυση για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν.
- Να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τους ΚΑΔ και ανεξάρτητα αν είναι κύριος ή όχι ΚΑΔ να αποδίδεται η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους, αφού πληρούνται τα κριτήρια της απόφασης.
- Στις περιπτώσεις που απορρίπτονται οι κτηνοτρόφοι λόγω μη εμφάνισης εισοδήματος στο σύστημα από την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του ΑΡΤΕΜΙΣ και των κατά τόπους Κτηνιατρικών Διευθύνσεων, ιδιαίτερα για την πώληση ζώντων ζώων».
Επιπρόσθετα, ο ΣΕΚ ζητεί αύξηση της ενίσχυσης κατά 70 εκατ. ευρώ.