THEPOWERGAME
Το 2021 η νοτιοκορεάτικη ταινία επιστημονικής φαντασίας «Space Sweepers» σάρωσε το Netflix, κατακτώντας την 1η θέση σε τουλάχιστον 16 χώρες, ενώ στην Ελλάδα βρέθηκε στο «top 10». Αντικείμενο της ταινίας η δραστηριότητα του «The Victory», ενός διαστημικού συλλέκτη σκουπιδιών. Αυτή η δραστηριότητα, που αποτελεί το σενάριο της Sci-Fi ταινίας του Netflix, εξελίσσεται σήμερα από δυστοπικό matrix με μια εξόχως επικερδή επιχείρηση, η οποία μάλιστα δεν έχει διαφύγει της προσοχής των επενδυτών. Την περασμένη εβδομάδα, η ελβετική startup ClearSpace σήκωσε – σε ένα γύρο seed A – το ποσό των 26,7 εκατ. ευρώ, για να κάνει ακριβώς αυτό: να καθαρίσει το Διάστημα από τα σκουπίδια.
Θα μπορούσε ο καθαρισμός των διαστημικών σκουπιδιών να εξελιχθεί σε μια επικερδή επιχείρηση; Όπως όλα δείχνουν, ναι, αφού τα διαστημικά σκουπίδια εξελίσσονται σε ένα διογκούμενο πρόβλημα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο αριθμός των δορυφόρων θα δεκαπλασιαστεί σχεδόν σε 58.000 έως το 2030, δημιουργώντας ανάλογα διαστημικά συντρίμμια. Οι μεγάλες αεροδιαστημικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται να λύσουν αυτό το πρόβλημα, συνεπώς τη σκυτάλη παίρνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
Θησαυροί στα σκουπίδια
Μήνες μετά από την έναρξή λειτουργίας της το 2018, η ελβετική ClearSpace υπέγραψε ένα συμβόλαιο 82 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), για την εξάλειψη των υπολειμμάτων ενός πυραύλου Vega έως το 2025.
Από την πλευρά της, η Astroscale με έδρα το Τόκιο, έχει συγκεντρώσει 300 εκατ. δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια από την ίδρυσή της πριν από εννέα χρόνια, με στόχο να κάνει το ίδιο: να ξεσκονίσει το Διάστημα από τα σκουπίδια.
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου διέθεσε 4,6 εκατ. δολάρια σε δύο νεοφυείς εταιρείες για να αφαιρέσουν από το Διάστημα τους νεκρούς βρετανικούς δορυφόρους έως το 2026.
Διαστημικά απορρίμματα
Η ClearSpace με έδρα το Renes της Ελβετίας συγκέντρωσε την περασμένη εβδομάδα κεφάλαια 26,7 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης, του οποίου ηγήθηκαν οι OTB Ventures, που υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, και Swisscom Ventures. Συμμετοχή στον γύρο χρηματοδότησης είχαν οι: Luxembourg Future Fund, Klaus Hommel’s Lakestar, In-Q-Tel, Happiness Capital και 600 T Space Investments.
Η ελβετική νεοφυής εταιρεία θα αξιοποιήσει τη χρηματοδοτική ψήφο εμπιστοσύνης για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της: να διατηρήσει το Διάστημα καθαρό μέσω της απομάκρυνσης διαστημικών απορριμμάτων και πιθανώς λειτουργικών αντικειμένων. Η startup εντείνει αυτή την περίοδο τις επιχειρηματικές της κινήσεις, ενόψει της πρώτης -στον κόσμο- αποστολής απομάκρυνσης διαστημικών απορριμμάτων, το ClearSpace-1, που έχει προγραμματιστεί για το 2026.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα απομάκρυνσης διαστημικών απορριμμάτων, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, ClearSpace-1, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), έχει ήδη βρει φανατικούς υποστηρικτές, μεταξύ αυτών, την Omega (ναι, το James Bond Omega).
Με σύμβουλο έναν αστροναύτη
«Ξεκινήσαμε την εταιρεία πριν από τέσσερα χρόνια με στόχο να κάνουμε βιώσιμες τις διαστημικές δραστηριότητες. Η αγορά αναπτύσσεται τώρα, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να έχουμε στο ταξίδι μας συνεπιβάτες τους νέους μας επενδυτές», σχολιάζουν οι ιδρυτές της ClearSpace Luc Piguet και Muriel Richard-Noca.
Η ClearSpace ιδρύθηκε το 2018 με στόχο να καταστήσει τις διαστημικές επιχειρήσεις πιο βιώσιμες. Στο δυναμικό της έχει εντάξει ειδικούς από τον τομέα της αστροδυναμικής, της διαστημικής μηχανικής και της δορυφορικής τεχνολογίας, που προέρχονται από ιδρύματα όπως η NASA και το Stanford. Μάλιστα, ο Ελβετός αστροναύτης Καθ. Claude Nicollier υπηρετεί ως πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής.
Η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογίες και υπηρεσίες, που απαιτούνται για την παράταση της ζωής των ενεργών δορυφόρων, για παράδειγμα όταν τελειώνουν τα καύσιμα, και για την ασφαλή απομάκρυνσή τους από την τροχιά όταν έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους.
Τέτοιες υπηρεσίες είναι κρίσιμες για τη μεγιστοποίηση της αξίας των στοιχείων που βασίζονται στο διάστημα και για την πρόληψη της επικίνδυνης συσσώρευσης αντικειμένων διαστημικών απορριμμάτων.
Τα σκουπίδια του Διαστήματος
Σύμφωνα με την ESA, 32.480 συντρίμμια σε τροχιά παρακολουθούνται από δίκτυα διαστημικής επιτήρησης. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από 130 εκατ. αντικείμενα, που δεν μπορούν να εντοπιστούν επί του παρόντος, με μέγεθος από 1 mm έως μεγαλύτερο από 10 cm.
Αυτά τα διαστημικά σκουπίδια όχι μόνο μολύνουν το εύθραυστο περιβάλλον κοντά στη Γη, αλλά αντιπροσωπεύουν επίσης έναν κρίσιμο κίνδυνο για τους ενεργούς δορυφόρους που μπορούν (και έχουν) καταστραφούν σε συγκρούσεις υψηλής ταχύτητας με τέτοια συντρίμμια.