THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση της Αυστρίας θεωρεί «πρότυπο» τον φράχτη που έχουν κατασκευάσει στον Έβρο οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με αφορμή την επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας, την Κυριακή.
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα γράφει: «Ο Νεχάμερ δήλωσε ότι ο ελληνικός συνοριακός φράχτης μπορεί ‘να χρησιμεύσει ως πρότυπο’ και κάλεσε την ΕΕ να διαθέσει στη Βουλγαρία τα απαραίτητα κονδύλια. Πριν από πολλά χρόνια και η Βουλγαρία είχε κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, ο οποίος στη συνέχεια επεκτάθηκε σταδιακά, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τις επαγγελματικές συμμορίες των διακινητών».
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει ότι «στην Αυστρία η παράτυπη μετανάστευση είναι μείζον ζήτημα, καθώς η χώρα καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Συγκεκριμένα, τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία κατατέθηκαν 226.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, στη Γαλλία 155.000, στην Ισπανία 117.000 και στην πολύ μικρότερη Αυστρία 108.000».
Ποινικοποιείται η αλληλεγγύη
Η εφημερίδα Tagesspiegel φιλοξενεί άρθρο του Κάρστεν Γκέρικε, νομικού συμβούλου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) με έδρα το Βερολίνο, σχετικά με την πρόσφατη δίκη για τη διάσωση μεταναστών στη Λέσβο.
Ο Γκέρικε κάνει λόγο για «εικονική δίκη» και υποστηρίζει ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη ποινικοποιείται η αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ούτε αποκλειστικά όσους έχουν οργανωθεί σε ΜΚΟ. Μπορεί να αφορά όλους. Η μεταφορά στο νοσοκομείο ή στην επόμενη στάση του μετρό, η διανομή τροφίμων, η παροχή ιατρικών ή νομικών συμβουλών αρκεί για να τους εμπλέξει σε μία πολυετή και δαπανηρή δίκη».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle