THEPOWERGAME
Ντυμένοι με ποδιές και κραδαίνοντας μπαγκέτες, εκατοντάδες αρτοποιοί διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού τη Δευτέρα για να προειδοποιήσουν ότι οι αγαπημένοι παρασκευαστές ψωμιού και κρουασάν της χώρας απειλούνται από το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και πρώτων υλών.
«Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια τεράστια αδικία», είπε η αρτοποιός Σιλβί Λεντούκ, από την αγροτική περιοχή Ντορντόγν που ταξίδεψε στην πρωτεύουσα για τη διαμαρτυρία. «Γνωρίζουμε πώς να διευθύνουμε μια επιχείρηση, αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίζουμε αυξήσεις που είναι απλώς αδύνατο να μεταβιβαστούν στους πελάτες».
Bercy we are coming!
Demonstration by artisan bakers towards the Ministry of the Economy against the explosion in energy prices.#Paris #France #Bercy #bakers #electricity #economy #energyprices #energycrisis #protest #worldnews #top pic.twitter.com/XBbPgQtqQF— The World Reviews (@tworldreviews) January 24, 2023
Η διαμαρτυρία ήταν ακόμη ένα σημάδι του θυμού που ένιωσαν πολλοί Γάλλοι για τις ξαφνικές αυξήσεις των τιμών που φέρονται να συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την πανδημία του κορονοϊού που έπληξε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι αρτοποιοί είναι εδώ και καιρό αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος του βουτύρου και αλευριού, ενώ η τιμή των αυγών έχει επίσης εκτοξευθεί λόγω της επιδημίας γρίπης των πτηνών που έπληξε πολλές γαλλικές φάρμες. Πολλά από τα 35.000 αρτοποιεία της χώρας ήταν η ετήσια ανανέωση των συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας, με τους προμηθευτές να ζητούν ξαφνικά αστρονομικές μηνιαίες πληρωμές το 2023.
Demonstration of #bakers and #artisans in Paris. Their demand: Aid for the #EnergyCrisis and #inflation @euractivfrance @eaAgriFood pic.twitter.com/bVcgk5rgC0
— Hugo Struna (@hugostruna) January 23, 2023
Οι αρτοποιοί δήλωσαν πως ο λογαριασμός ρεύματος έχει εξαπλασιαστεί από τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να μείνουν ανοιχτοί μόνο για λίγους ακόμη μήνες πριν αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά – εκτός εάν τους δοθεί κάποια οικονομική βοήθεια.
Για τους Γάλλους, το τοπικό τους αρτοποιείο είναι κάτι περισσότερο από απλά ψώνια φαγητού: αποτελεί ένα σύμβολο του εθνικού τρόπου ζωής, ενώ λειτουργεί και ως σημείο εστίασης για πολλές κοινότητες.
«Η μέρα ξεκινάει με μια μπαγκέτα!», δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Ζαν Λασάλ, ένθερμος υπερασπιστής των παραδοσιακών αγροτικών γαλλικών κοινοτήτων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη συγκέντρωση. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που σηκώνονται νωρίτερα από όλους στη Γαλλία και δεν αντέχουν άλλο», πρόσθεσε.
#French #bakers on Monday staged an angry march through the streets of #Paris to demand the government step up financial support to #compensate for hikes in #electricity bills and the cost of raw materials such as flour, sugar and butter. #economy https://t.co/ysYHmWFKkw pic.twitter.com/dMOfvfeGmG
— RFI English (@RFI_En) January 24, 2023
Δεδομένης της συναισθηματικής σχέσης με το γαλλικό ψωμί, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να τονίσει τη βοήθεια που προσφέρεται για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Ο Μακρόν καλωσόρισε τους αρτοποιούς στο προεδρικό μέγαρο στις 6 Ιανουαρίου, λέγοντάς τους: «Είμαι στο πλευρό σας».
Ο Μακρόν περιέγραψε διάφορα κυβερνητικά προγράμματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 40% για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις.
French bakers protest over surging power prices#FranceProtests #bakers https://t.co/3ipR9DVh6I
— The Peninsula Qatar (@PeninsulaQatar) January 23, 2023
Αλλά πολλοί από τους αρτοποιούς που παραβρέθηκαν στη συνομιλία είπαν ότι τα διαφορετικά συστήματα που τέθηκαν σε εφαρμογή ήταν είτε πολύ περίπλοκα, είτε έρχονται πολύ αργά ώστε να προσφέρουν βοήθεια ή ήταν διαθέσιμα μόνο για τα μικρότερα αρτοποιεία με λιγότερους από 12 υπαλλήλους, για παράδειγμα. Ως αποτέλεσμα, ενώσεις αρτοποιών διοργάνωσαν αυτή τη διαμαρτυρία στο κέντρο του Παρισιού, με συμμετοχές από πολλά σημεία της χώρας.
«Δεν έχω ξαναδεί αρτοποιούς να διαμαρτύρονται», ανέφερε μια διαδηλώτρια, η οποία είπε ότι ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος για το αρτοποιείο της που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Παρισιού αυξήθηκε από 2.500 ευρώ το μήνα σε 14.000 ευρώ.