THEPOWERGAME
Μόνιμες μειώσεις έμμεσων φόρων, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών με στόχο να κατευθυνθούν στις πραγματικά ευάλωτες ομάδες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες μισθωτών και επαγγελματιών σχεδιάζει το κυβερνών κόμμα για την περίοδο 2023-2027.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και συγκεκριμένα να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το τρέχον έτος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφύγει ο σχεδιασμός της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, εξέλιξη που αφενός θα βοηθήσει τη χώρα στο δανειακό της πρόγραμμα, αφετέρου θα οδηγήσει στην αύξηση των επενδύσεων.
Ειδικότερα, από το οικονομικό επιτελείο εξετάζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
- ΦΠΑ. Επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους, καθώς και στην εστίαση μέχρι το τέλος του έτους. Από το 2024 σχεδιάζεται η μείωση του ΦΠΑ, η οποία βρισκόταν στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και η οποία στόχευσε στη μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, με διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6%. Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αν πρόκειται να κάνουμε μείωση έμμεσων φόρων, κάτι που θεωρώ πιθανό να γίνει την επόμενη τετραετία, θα είναι μόνιμη και δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία».
- ΦΠΑ οικοδομής. Έχει ήδη παραταθεί η αναστολή του ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024, που λήγει κανονικά το μέτρο. Από το 2025 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον ΦΠΑ στα ακίνητα από το 24% στο 13%, ακόμα και να τον μηδενίσει. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων. Από τον Ιανουάριο του 2025 και εφόσον παραταθεί για τα επόμενα δύο χρόνια, ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιορισθεί είτε στο 13%, είτε η χώρα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Λουξεμβούργου, που έχει μηδενικό συντελεστή. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να τον καταργήσει.
- Ασφαλιστικές εισφορές. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2024, ενδεχομένως και νωρίτερα, με στόχο τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.
- Τέλος επιτηδεύματος. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος βρίσκεται στο τραπέζι, με ένα από τα σενάρια να προβλέπει μείωση του τέλους για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 και πλήρη κατάργηση για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025. Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ τον χρόνο.
- Φορολογία επιχειρήσεων. Στην προεκλογική φορολογική ατζέντα εξετάζεται να περιληφθεί η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%.
- Επαγγελματίες. Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να επανεξετάσει το φορολογικό πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα σε σύγκριση με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στη βάση ανάλογων κινήτρων.