THEPOWERGAME
Τη στιγμή που στην Αθήνα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη, οι Sunday Times επανέρχονται στο θέμα τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κοντά.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι οι «κόκκινες γραμμές» σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αρχαιοτήτων δεν αλλάζουν. Υπογράμμισε όμως ότι η πρόταση να λειτουργήσει ένα νέο «παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου» εντός του Μουσείου της Ακρόπολης, προτάσσεται ως μία από τις πολλές πιθανές λύσεις.
«Εργαζόμαστε για μια ευρεία και μακρόχρονη πολιτιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και εκ περιτροπής ανταλλαγή ιστορικών αντικειμένων μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο Έλληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αποκλείσει το σενάριο που απασχόλησε τον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο τις προηγούμενες εβδομάδες. Η περίπτωση «δανείου ή ανταλλαγής με άλλες αρχαιότητες», δεν υφίσταται καθώς οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αναφορά στο επίμαχο ζήτημα της κυριότητας, ζήτημα που αποτελεί κόκκινη γραμμή και για τις δύο πλευρές.
Διάψευση από το Βρετανικό Μουσείο για παράρτημα στην Αθήνα
Το Βρετανικό Μουσείο πάντως διέψευσε ότι έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις για «παράρτημα στο Μουσείο Ακρόπολης. Εκπρόσωπός του δήλωσε στην εφημερίδα: «Λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να αλλοιώσουμε τη συλλογή του μουσείου καθώς αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν να μοιραστούμε μερικά από τα σπουδαιότερα αντικείμενα μας με το κοινό».
Η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου απαγορεύει σε ιδρύματα όπως το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέφουν πολιτιστικά αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τον περασμένο μήνα η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε μια προσπάθεια αλλαγής της νομοθεσίας. Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι «έκανε δημόσια έκκληση για μια νέα εταιρική σχέση του Παρθενώνα με την Ελλάδα» και «θα συνομιλήσει με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης για το πώς να προχωρήσει αυτό».
Οι Times σημειώνουν επίσης τη μεταστροφή που καταγράφεται σε αυτή τη συγκυρία, στη βρετανική κοινή γνώμη. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 40% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, έναντι 16% που δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.