THEPOWERGAME
της Μυρτώς Μπούτση
Η Xiaomi όχι μόνο μπήκε στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για δεσμούς με τον στρατό της Κίνας, αλλά ανακοινώθηκε πως στις 12 Μαρτίου θα αφαιρεθεί από τον δείκτη FTSE Russell. Τη θυγατρική του London Stock Exchange Group, που παρέχει μια γκάμα αξιόπιστων δεικτών, δίνοντας στους επενδυτές εργαλεία που χρειάζονται για την μέτρηση και ανάλυση των παγκόσμιων αγορών.
Σε αντίθεση με τη Huawei, η Xiaomi δεν είχε υποφέρει από τους αμερικανικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Μάλιστα η δεύτερη επωφελήθηκε από τη συγκυρία και απορρόφησε μεγάλο μέρος της αγοράς της πρώτης, ειδικά στην αγορά των smartphones, όπου έχει πλέον αναδειχθεί ως η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά την Apple και τη Samsung.
Αυτά, μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν τα δόντια τους και στον κινεζικό γίγαντα των έξυπνων κινητών. To Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DOD) ενέταξε την Xiaomi στη μαύρη λίστα των «Κομμουνιστικών Κινεζικών Στρατιωτικών Εταιρειών» που, σύμφωνα με το DOD, υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του κινεζικού στρατού, επιτρέποντάς του πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες μέσω εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών προγραμμάτων που «εμφανίζονται ως πολιτικές οντότητες».
Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το FTSE Russell θα αφαιρέσει την εταιρεία από τους παγκόσμιους και κινεζικούς δείκτες, ακολουθώντας εντολή που είχε δοθεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
Το σκεπτικό της απαγόρευσης Τραμπ
Σε συνέχεια των παραπάνω ενεργειών, ο κινεζικός κολοσσός κινήθηκε νομικά σε βάρος του αμερικανικού υπουργείου σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, αρνούμενη οποιεσδήποτε σχέσεις με τον κινεζικό στρατό και ζητώντας αιτιολόγηση της αμερικανικής απόφασης.
Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post υποστηρίζει πως έχει λάβει υπ΄όψιν τα έγγραφα, με τα οποία απάντησε στο δικαστήριο το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο έχει συνολικά εντάξει στην συγκεκριμένη λίστα 44 εταιρείες.
Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα, η αφορμή ήταν η βράβευση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Xiaomi, Λέι Τζουν, από την κινεζική κυβέρνηση, ως έναν από τους 100 επιχειρηματίες που έλαβαν την τιμητική διάκριση «Eξαιρετικός Oικοδόμος του Σοσιαλισμού με Κινέζικα Χαρακτηριστικά».
Η κυβερνητική υπηρεσία που δίνει τα συγκεκριμένα βραβεία MIIT, θεωρείται από τις αμερικανικές αρχές πως προμοτάρει αυτό που ονομάζουν «πολιτικο-στρατιωτική σύμπτυξη», με βάση την οποία δηλαδή το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον ιδιωτικό τομέα για να αναπτύξει στρατιωτική τεχνολογία.
Οι επενδύσεις σε 5G και τεχνητή νοημοσύνη
O δεύτερος λόγος, συνεχίζει η Washington Post, είναι η απόφαση της Xiaomi να επενδύσει 7,7 δισ. δολάρια σε ορίζοντα πενταετίας στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, της τεχνητής νοημοσύνης και του λεγόμενου «ίντερνετ των αντικειμένων», με βάση την ομιλία του Λέι Τζουν προς το προσωπικό στις 20 Ιανουαρίου, στην οποία ανέλυσε τα επενδυτικά σχέδια για το -κινεζικό- νέο έτος.
Οι ΗΠΑ θεωρούν νευραλγικούς τους τομείς αυτούς έρευνας. Σύμφωνα με άλλες αναλύσεις, προκύπτουν ζητήματα ανταγωνιστικότητας και η Xiaomi απλά αρχίζει να γίνεται πολλή μεγάλη.