THEPOWERGAME
Το Twitter κατέθεση μήνυση εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας, Πεν Παξτον, ισχυριζόμενο ότι ο Ρεπουμπλικάνος θεσμικός χρησιμοποίησε το γραφείο του για αντίποινα αναφορικά με το «κατέβασμα» του λογαριασμού του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά τα τραγικά επεισόδια στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
Λίγες ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια που κόστισαν την ζωή σε πέντε ανθρώπους, ο Πάξτον ξεκίνησε έρευνα ενάντια στο Twitter και τέσσερις άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με επίσημη αιτιολογία την «φαινομενικά συντονισμένη αποπομπή του Προέδρου από τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα απαίτησε από τις εταιρείες να παραδώσουν άμεσα το σύνολο των αρχείων που σχετίζονται με τις πολιτικές εποπτείας περιεχομένου και τις εσωτερικές επικοινωνίες.
Το Twitter κατέθεσε εχθές ως απάντηση ομοσπονδιακή αγωγή που ισχυρίζεται ότι ο Πάξτον επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις στο μέσο αναφορικά με το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του πρώην Προέδρου – μια απόφαση που η εταιρεία λέει ότι προστατεύεται από την διάταξη για την ελευθερία του λόγου. Το Twitter ζητά από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας να κηρύξει την εντολή Πάξτον αντισυνταγματική βασιζόμενο στην Πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.
«Ο Πάξτον κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει το πλήρες οπλοστάσιο του γραφείου της εισαγγελίας, συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων ερευνητικών του εξουσιών, για να εκδικηθεί το Twitter», σημειώνουν στην αγωγή οι δικηγόροι της εταιρείας στην αγωγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας. .
Εκπρόσωποι για το γραφείο του Πάξτον δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με την συγκεκριμένη αγωγή.
Η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Twitter έρχεται καθώς κράτη, εκτός από ομοσπονδιακούς νομοθέτες και κυβερνήσεις εκτός των ΗΠΑ, στοχοποιούν εταιρείες τεχνολογίας που θεωρούν ότι έχουν συσσωρεύσει πάρα πολύ δύναμη κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό περιλαμβάνει αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς, νόμους περί απορρήτου στο Διαδίκτυο, καθώς και απόπειρες ρύθμισης του τρόπου με τον οποίο οι πλατφόρμες όπως το Twitter, το Facebook και άλλοι εποπτεύουν τους ιστότοπούς τους.