THEPOWERGAME
Στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν 340 χιλιάδες παραγωγοί προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με ορίζοντα καταβολής των χρημάτων τον Μάρτιο, εκτός απροόπτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, ο δεύτερος γύρος της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μετά την καταβολή 76,8 εκατ. ευρώ σε 340,5 χιλιάδες ΑΦΜ το 2022, «κλείδωσε» τα τελευταία 24ωρα, όταν και το οικονομικό επιτελείο οριστικοποίησε το νέο «πακέτο» ελαφρύνσεων, με τα αυξημένα έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας, τη φορολόγηση των παρόχων ενέργειας και τη μείωση των δαπανών για ενεργειακές επιδοτήσεις, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου.
Οριστικοποιήθηκε, συνεπώς, ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση και των αγροτών και μάλιστα στις αρχές της άνοιξης, όταν έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα προκειμένου να προχωρήσουν στην προμήθεια εφοδίων (σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων) και βεβαίως και πετρελαίου για τα τρακτέρ τους, που είναι αναγκαία για τις καλλιεργητικές εργασίες τους.
Σχετική εισήγηση έχει γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ενώ η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προαναγγείλει την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2023, τονίζοντας: «300.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Θα εξακολουθούν να έχουν επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και βέβαια ειδικές επιδοτήσεις».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δεύτερος γύρος της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα βασιστεί σε όσα ίσχυσαν κατά την περσινή καταβολή του, δηλαδή θα αφορά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και το ποσό θα υπολογιστεί με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, όπως έχει καθορισθεί με το ΦΕΚ Β 3155/2016. Τα ποσά που θα καταβληθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αναμένεται να είναι ακατάσχετα και να μην συμψηφιστούν με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.
Στις 30-31 Ιανουαρίου η καταβολή των 89 εκατ. σε κτηνοτρόφους
Εν τω μεταξύ, το διήμερο 30-31 Ιανουαρίου σχεδιάζεται να καταβληθεί η επιδότηση συνολικού ύψους 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών στους λογαριασμούς δεκάδων χιλιάδων κτηνοτρόφων, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο powergame.gr. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από ενωσιακούς πόρους και συγκεκριμένα το 5% του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατά το μεγαλύτερο μέρος, η πληρωμή αφορά 75.100 αιγοπροβατοτρόφους και 14.500 βοοτρόφους.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), το 9% των παραγωγών εκτακτικής κτηνοτροφίας και το 40% εντατικής κτηνοτροφίας, κυρίως πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι, δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση μέσω της σχετικής πλατφόρμας για τεχνικούς λόγους.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έδωσε προθεσμία έως και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 στους παραγωγούς των οποίων η αίτηση λήψης της εν λόγω ενίσχυσης κρίθηκε μη παραδεκτή, να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή αποκλειστικά μέσω του ιστοτόπου https://m22.opekepe.gr/.
Το ύψος της επιδότησης ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενήλικων ζώων ως εξής:
- Εντατική αιγοπροβατοτροφία: από 100 έως 5.480 ευρώ (6.302 ευρώ στα νησιά).
- Εντατική βοοτροφία: από 120 έως 7.000 ευρώ (8.050 ευρώ στα νησιά).
- Ωοπαραγωγός πτηνοτροφία: από 700 έως 15.000 ευρώ.
- Κρεοπαραγωγός πτηνοτροφία: από 2.000 έως 15.000 ευρώ.
- Χοιροτροφία: από 1.000 έως 15.000 ευρώ.