THEPOWERGAME
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών βαλτικών χωρών κάλεσαν σήμερα τη Γερμανία να παραδώσει «τώρα» βαρέα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να σταματήσει τη ρωσική επίθεση.
«Εμείς οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, ζητούμε από τη Γερμανία να παράσχει από τώρα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία», δήλωσε μέσω του Twitter ο λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.
«Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει η ρωσική επίθεση, να βοηθηθεί η Ουκρανία και να αποκατασταθεί γρήγορα η ειρήνη στην Ευρώπη», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως «η Γερμανία, ως πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη, έχει ιδιαίτερη ευθύνη σχετικά μ’ αυτό».
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, οι οποίοι συνεδρίασαν χθες, Παρασκευή, στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, ανακοίνωσαν νέες σημαντικές παραδόσεις όπλων στη χώρα αυτή.
Ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης, διαψεύδοντας τις ελπίδες του Κιέβου που τα ζητούσε άμεσα, αλλά θα πρέπει τώρα να περιμένει άλλες συζητήσεις και ένα πράσινο φως από τη Γερμανία.
Η Γερμανία δέχθηκε συνεχείς πιέσεις από συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία και η Φινλανδία, πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ραμστάιν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε 14 τανκς Challenger στο Κίεβο σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τον Σολτς να κάνει το ίδιο, ενώ η Βαρσοβία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στείλει 14 Leopard χωρίς την άδεια της Γερμανίας.
«Η Ουκρανία θα λάβει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την πρόθεση της Πολωνίας να παράσχει στην Ουκρανία κύρια άρματα μάχης Leopard.
Το πρωί του Σαββάτου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας εξέδωσαν κοινή δήλωση καλώντας το Βερολίνο «να παράσχει τώρα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία».
«Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα, να βοηθηθεί η Ουκρανία και να αποκατασταθεί γρήγορα η ειρήνη στην Ευρώπη. Η Γερμανία ως η κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη έχει ειδική ευθύνη από αυτή την άποψη», ανέφεραν.
Στη Μόσχα, από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Δυτική Ευρώπη ήταν οι «άμεσοι κληρονόμοι» του Ναπολέοντα και του Χίτλερ.
«Ο πόλεμος, λοιπόν, μαζί τους είναι ένας νέος Πατριωτικός Πόλεμος. Και η νίκη θα είναι δική μας. Όπως ήταν το 1812 και το 1945», είπε.
Στη δημοφιλή εφημερίδα Izvestia, φίλα προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ο Σεργκέι Ορτζονικίντζε, πρώην γενικός διευθυντής του ΟΗΕ και ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης, είπε ότι η γερμανική πολεμική ενοχή για εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί την εμπόδισε να εγκρίνει την ανάπτυξη τανκς Leopard.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Αντρέι Φρόλοφ υποστήριξε ότι η απόφαση να μην σταλούν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία υποδηλώνει ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι στο παρελθόν.