THEPOWERGAME
Από τον Νοέμβριο του 2022, οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ ανακοίνωσαν περίπου 70.000 απολύσεις σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την απότομη μετάβαση σε περιβάλλον ύφεσης αμέσως μετά την ταχύρρυθμη ανάπτυξη που γνώρισαν επί πανδημίας.
Μετά το πρώτο κύμα των κρουσμάτων, ο τζίρος και η κεφαλαιοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών γιγαντώθηκαν λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και της εργασίας από το σπίτι. Από τα τέλη του 2019 το προσωπικό της Amazon σχεδόν διπλασιάστηκε. Της Microsoft υπερδιπλασιάστηκε το 2022 σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Όμως η επιστροφή στην ομαλότητα μαζί με την εκτόξευση του πληθωρισμού και εν συνεχεία των επιτοκίων στα ύψη άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στη Σίλικον Βάλεϊ. Σήμερα, οι Alphabet, Microsoft, HP, Twitter, Meta και άλλοι κολοσσοί αναδιπλώνουν τις δραστηριότητες τους διότι τα σενάρια ύφεσης «καταδιώκουν» τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, ο τομέας της έρευνας και ανάπτυξης ιδίως στην τεχνητή νοημοσύνη παραμένει στην κορυφή προτεραιοτήτων τους.
Χθες η Alphabet, μητρική της Google, επιβεβαίωσε την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή την απόλυση πάνω από το 6% του προσωπικού της, οδηγώντας τη μετοχή της σε άνοδο 1,8% ύστερα από απώλειες άνω του 30% το τελευταίο 12μήνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Σουντάρ Πιστάϊ, περιέγραψε «δύσκολη» αυτήν την περίοδο και τόνισε πως περικοπές θα γίνουν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
Μέσα στην εβδομάδα, η Microsoft ξεκίνησε να ενημερώνει υπαλλήλους για τον τερματισμό της σύμβασης τους, αποβλέποντας στη μείωση προσωπικού κατά 10.000 μέσα σε αυτό το τρίμηνο. Ουσιαστικά, ο κολοσσός λογισμικού καταργεί το 5% του προσωπικού του, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Σάτια Ναντέλα, να δηλώνει από το Νταβός πως οι νέες προσλήψεις θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε ταχεία αύξηση των προσλήψεων. Σήμερα πιστεύω πως διανύουμε πως φάση που γίνεται μια εξομάλυνση της ζήτησης» υπογράμμισε ο Ναντέλα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.
Τις περισσότερες απολύσεις στην 28ετή ιστορία της ανακοίνωσε η Amazon καθώς προσαρμόζεται σε μια νέα πραγματικότητα όπου πρωταγωνιστεί η ακρίβεια στην ενέργεια και τα τρόφιμα. O κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου λαμβάνει άμεσα μέτρα για την κατάργηση 18.000 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Κόστα Ρίκα. Μέσα στον Ιανουάριο, η Salesforce, η εταιρεία λογισμικών συστημάτων στο cloud computing, ανακοίνωσε πως θα συρρικνώσει το εργατικό δυναμικό κατά 10%, απολύοντας 8.000 από 80.000 υπαλλήλους της.
Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, η Μeta -μητρική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Whatsapp- ολοκλήρωσε με συνοπτικές διαδικασίες ένα γύρο απολύσεων 11.000 υπαλλήλων, μειώνοντας κατά 13% το εργατικό δυναμικό της και παγώνοντας τις προσλήψεις μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2023. «Γνωρίζω πως είναι δύσκολο για όλους, λυπάμαι ιδιαίτερα για όσους επηρεάζονται» είχε πει ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Μετά την εξαγορά από το Έλον Μασκ στα τέλη Οκτωβρίου, το Twitter περιόρισε αστραπιαία από 7.500 σε 2.700 τον αριθμό των εργαζομένων. Έξι χιλιάδες υπαλλήλους σκοπεύει να απολύσει η ΗΡ μέσα στην επόμενη τριετία, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τον Νοέμβριο λόγω της μειωμένης ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές. Αν και η Apple δεν έχει ανακοινώσει σχέδια για απολύσεις, οι νέες προσλήψεις παγώνουν στον φετινό προϋπολογισμό, με εξαίρεση τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.
Περικοπές προσωπικού έχουν δρομολογήσει, επίσης, μικρότερες εταιρείες όπως η πλατφόρμα παραγγελιών και παράδοσης γευμάτων DoorDash, η υπηρεσία υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων Galaxy Digital και η πλατφόρμα ιδιωτικών μετακινήσεων Lyft.
Οι απολύσεις στη Σίλικον Βάλεϊ – (Νοέμβριος 2022 – 20/1/2023)