THEPOWERGAME
Επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας ότι ευθύνεται για την επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων της Αφρικής, ενώ κάλεσε την Κίνα να παράσχει ουσιαστική και έγκαιρη ελάφρυνση χρέους προκειμένου να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να ξαναβρούν τον βηματισμό τους.
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τους Αφρικανούς, καθώς επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια και επιβαρύνει άσκοπα την οικονομία της ηπείρου, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Εξοικονόμηση 6 δισ. ετησίως για τις αφρικανικές χώρες, από το πλαφόν στο πετρέλαιο
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Γέλεν δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν το καλύτερο πράγμα που θα βοηθούσε την παγκόσμια οικονομία, αλλά το υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα υπό την ηγεσία των G7 για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις 17 μεγαλύτερες αφρικανικές χώρες που εισάγουν καθαρά πετρέλαιο 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Μιλώντας κατά την έναρξη μιας επίσκεψης σε τρεις χώρες στην Αφρική, η Γέλεν δήλωσε ότι ορισμένες χώρες της αναδυόμενης αγοράς εξοικονομούν ακόμη περισσότερα χρήματα χρησιμοποιώντας το ανώτατο όριο τιμών για να διαπραγματευτούν μεγαλύτερες εκπτώσεις με τη Ρωσία, και το Υπουργείο Οικονομικών ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα.
Οι χώρες της G7 και η Αυστραλία εφάρμοσαν το ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου, απαγορεύοντας τη χρήση ναυτασφαλειών, χρηματοδοτικών και άλλων υπηρεσιών που παρέχονται από τη Δύση για φορτία με τιμές άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Ένα περαιτέρω ανώτατο όριο για τα ρωσικά προϊόντα διύλισης πετρελαίου, όπως το ντίζελ και το μαζούτ, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.
Η κ. Γέλεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τους Αφρικανούς ηγέτες για να μετριάσουν τις ζημιές που προκάλεσε ο «παράνομος και απρόκλητος πόλεμος» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος μαζί με το COVID-19 επιβράδυνε την ανάπτυξη και ώθησε εκατομμύρια Αφρικανούς στη φτώχεια και την πείνα.
Η Ουάσινγκτον παρείχε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης και επισιτιστική βοήθεια πέρυσι και τώρα δημιουργεί μια στρατηγική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Αφρικής για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων αναγκών σε τρόφιμα περισσότερων από 300 εκατομμυρίων Αφρικανών, δήλωσε η Γέλεν. Βοηθά επίσης στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και βιώσιμων συστημάτων για το μέλλον.
Η Γέλεν είναι η πρώτη από μια σειρά κορυφαίων αξιωματούχων των ΗΠΑ που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Αφρική φέτος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς με την ήπειρο και να αποτελέσει αντίβαρο στην Κίνα, της οποίας τα δάνεια με εγγύηση έχουν αφήσει πολλά έθνη βαθιά χρεωμένα.
Έγκαιρη ελάφρυνση χρέους
Η Γέλεν, η οποία επί μακρόν ασκούσε κριτική στο ρυθμό των προσπαθειών της Κίνας σχετικά με τις ελάφρυνση χρέους για τη Ζάμπια και άλλες χώρες, δήλωσε ότι ήταν σημαντικό να δοθούν «έγκαιρες και ολοκληρωμένες» λύσεις για να μπορέσουν οι αφρικανικές οικονομίες να συνεχίσουν να πραγματοποιούν σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.
«Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, πρέπει να παράσχει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει τις χώρες να ανακτήσουν τα βήματά τους. Η έγκαιρη ελάφρυνση του χρέους είναι προς το συμφέρον τόσο των οφειλετών όσο και των πιστωτών», δήλωσε.