THEPOWERGAME
Το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το 30% που κατέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), με τον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, την καναδική PSP, να είναι έτοιμη να αγοράσει το 10% αυτών των μετοχών. Αυτό αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Το 30% που θα διατεθεί μέσω της δημόσιας προσφοράς και της συμφωνίας με τους Καναδούς, αναμένεται να αποτιμηθεί μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολίτη, το ΤΑΙΠΕΔ και οι AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, οι μεγαλύτεροι, δηλαδή, μέτοχοι και φορείς εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που είναι πλήρως ελεγχόμενοι από το καναδικό ασφαλιστικό fund PSP Investments, κατέληξαν σε συμφωνία για τη μελλοντική πορεία του ΔΑΑ. «Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που παρουσιάζουμε στους άλλους μετόχους και στην κυβέρνηση τις λεπτομέρειες για το τι έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας» τόνισε.
Με δεδομένο ότι από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας πέρασαν το 2022 πάνω από 22,7 εκατ. επιβάτες το 2022, σημειώνοντας αύξηση 84% σε σχέση με το 2021, καθώς σημειώθηκε έκρηξη του εισερχόμενου τουρισμού στη χώρα έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, ο κ. Πολίτης περιέγραψε το «Ελ. Βενιζέλος» ως «έναν σούπερ δείγμα για την επιτυχία της ελληνικής ανάκαμψης (σ.σ. πανδημία)». Μια αναπτυσσόμενη οικονομία εξαρτάται από υγιείς κεφαλαιαγορές και μεγάλες εταιρείες με κορυφαίες επιδόσεις στο χρηματιστήριο, πρόσθεσε.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 25% του αεροδρομίου, ενώ οι AviAlliance και AviAlliance Capital κατέχουν από κοινού το 40% και ο Όμιλος Κοπελούζου το 5%. Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, που επικαλείται το Bloomberg, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει το μερίδιο του 30% και η AviAlliance θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το 10% αυτού του μεριδίου με ελεγχόμενο ασφάλιστρο, καθιστώντας τις καναδικές εταιρείες πλειοψηφικούς μετόχους.
«Είναι θετικό για την IPO (Δημόσια Εγγραφή στο Χρηματιστήριο), η ψήφο εμπιστοσύνης του μεγαλύτερου μετόχου και χειριστή του αεροδρομίου», είπε ο Δημήτρης Πολίτης. Το μερίδιο 30% που προσφέρεται, αναμένεται να αποτιμηθεί κάπου μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την αγορά, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο Δημήτρης Πολίτης φαίνεται πως θέλει να κινηθεί γρήγορα για να κλείσει η συμφωνία. «Προσπαθούμε σκληρά να έχουμε την επιλογή να ολοκληρώσουμε τη συναλλαγή το πρώτο εξάμηνο του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα οδεύει σε εθνικές εκλογές αυτή την άνοιξη, αλλά ο Δ. Πολίτης δεν φαίνεται να ανησυχεί μήπως παρεμβαίνει στην οικονομική δυναμική της χώρας. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2023 – υψηλότερη από τον αναμενόμενο μέσο όρο της ΕΕ. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αυξηθούν στα 2 δισ. ευρώ φέτος, από 595,3 εκατ. ευρώ το 2022. Οι προβλέψεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τα έσοδα την εν λόγω συμφωνία για τον ΔΑΑ.
Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά και στην αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg. Αυτά είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης δικαιωμάτων παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό. Επιπλέον, «έχουμε περιουσιακά στοιχεία μικρότερης ονομαστικής αξίας που έχουν ουσιαστικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, ειδικά για τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Δ. Πολίτης. Αυτά περιλαμβάνουν μαρίνες, λιμάνια και ακίνητα με τουριστική δυναμική. Ο Δημήτρης Πολίτης τόνισε πως το ΤΑΙΠΕΔ αντί να συλλέγει απλώς μεγάλα εφάπαξ ποσά μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, κατανοεί την ανάγκη ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων με τρόπο που να ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες. Όπως για παράδειγμα τις μαρίνες, για τις οποίες κάθε ευρώ που ξοδεύεται έχει ως αποτέλεσμα 7 έως 8 ευρώ να επιστρέφουν στην τοπική κοινωνία.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ συμβάλλει και στην υλοποίηση έργων από άλλους κρατικούς φορείς στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Το Ταμείο θέλει να περάσει από την εντολή της πώλησης περιουσιακών στοιχείων στην ανάπτυξή τους», είπε ο Δ. Πολίτης, προσθέτοντας ότι αυτό συνεπάγεται επίσης «χρήση της τεχνογνωσίας του για άλλες κρατικές οντότητες που έχουν περιουσιακά στοιχεία».