THEPOWERGAME
Η διανομή κερδών του τραπεζικού τομέα στους μετόχους του, μια πρακτική δεκαετιών, που σταμάτησε στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της συνεπούς ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος, επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των τραπεζών και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), που εδρεύει στη Φρανκφούρτη.
Το μέρισμα αναμένεται να αποτελέσει το «βασικό πιάτο» στο μενού των θεμάτων που θα αναλύσουν σήμερα στον χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος οι εκπρόσωποι της εγχώριας τραπεζικής σκηνής, υποδεχόμενοι τον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία.
«Θεωρώ ότι αυτό θα είναι το πιο ενδιαφέρον θέμα της σημερινής ατζέντας», σχολιάζει κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, έχοντας σχεδόν… προεξοφλήσει την απάντηση του Επόπτη. «Πιστεύω ότι όλες οι τράπεζες -και οι τέσσερις συστημικές- θα το θέσουν ως αίτημα στον Επόπτη, κι ας μην πληρούν και οι τέσσερις τα κριτήρια για κάτι τέτοιο από φέτος», προσθέτει.
Ως θέμα προς συζήτηση καίει όλη την αγορά, υπό την έννοια της επιστροφής στην κανονικότητα και στο πλαίσιο της λειτουργίας των ίδιων των τραπεζών, που στο σκεπτικό τους προφανώς και πρέπει να είναι και η διανομή μερίσματος στους μετόχους τους, στους οποίους συγκαταλέγονται και πάρα πολλοί ιδιώτες μικρομέτοχοι.
Τουλάχιστον θα αρχίσει η συζήτηση, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, που δεν περιμένουν στρωμένο έδαφος και είναι ήδη προετοιμασμένοι να ακούσουν τις συστάσεις από τον Επόπτη για συγκρατημένες σκέψεις, πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
Ειδικά όταν όλη η Ευρωζώνη -με εξαίρεση έως τώρα την Ελλάδα- αναλογίζεται τις επιπτώσεις μιας ύφεσης, θα ήταν ίσως άκαιρο η Ελλάδα να πανηγυρίζει ότι επιστρέφει στην όποια μερισματική απόδοση υπέρ των μετόχων της. Όμως το θέμα και θα τεθεί και κρίνεται ίσως το νούμερο ένα σε σπουδαιότητα συγκριτικά, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες.
Η ατζέντα Ενρία και οι τρεις συσκέψεις στην ΤτΕ
Αλλεπάλληλες συναντήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος περιλαμβάνει για αύριο η ατζέντα του επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, που επισκέπτεται την Αθήνα έπειτα από απουσία τεσσάρων ετών, κυρίως λόγω πανδημίας.
Τρεις συναντήσεις στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας -για θέματα αποκλειστικά πιστωτικού συστήματος- και μία με τον υπουργό Οικονομίας, Χρ. Σταϊκούρα, για ευρύτερα θέματα της οικονομίας, που σε ένα γενικό πλαίσιο θα συζητηθούν και με τους τραπεζίτες.
Ειδικότερα, στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν προγραμματιστεί τρεις επιμέρους συσκέψεις:
- Μία με τα στελέχη των τριών διευθύνσεων, Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος, Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Μία δεύτερη με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα, και τους υποδιοικητές και τους γενικούς διευθυντές.
- Και μία τρίτη, με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών και τον γενικό γραμματέα της ΕΕΤ.
Πού θα περιστραφεί η συζήτηση
Αυτό που περιμένουν οι τραπεζίτες να ακούσουν από τον επικεφαλής του SSM είναι κατ’ αρχάς η δική του αξιολόγηση για τα πεπραγμένα και τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών -στο πλαίσιο των οποίων θα υπάρξουν οι «γνωστές-άγνωστες» συστάσεις περί λελογισμένης πιστωτικής επέκτασης, με γνώμονα τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων και την επαγρύπνηση για αποφυγή νέων.
«Κυρίως μας ενδιαφέρει να ακούσουμε από το στόμα του Επόπτη πώς ο ίδιος αξιολογεί την κατάσταση και ποια είναι η γνώμη του για τον πόλεμο και τα ενεργειακά, που επηρεάζουν όλη την Ευρωζώνη», σχολιάζουν πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδος, που την ίδια στιγμή διευκρινίζουν ότι «προς το παρόν η ύφεση δεν χτυπά την πόρτα της Ελλάδας, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Βοήθησε μέχρι τώρα και ο χειμώνας…».
Γι’ αυτό και στο πλαίσιο αυτό εξακολουθεί να ισχύει η αισιοδοξία για την επενδυτική βαθμίδα. Από πλευράς του, ο κ. Ενρία δεν αναμένεται να αναφερθεί σε θέματα ratings, ούτε stress tests (με την έννοια ότι αυτά δεν είναι της αρμοδιότητας του SSM). Δεν αποκλείεται και μια αναφορά στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Κερδοφορία και προσήλωση σε κέρδη από καθαρά τραπεζικές εργασίες, καθαρή πιστωτική επέκταση και νέα δάνεια με αυξημένη αξιολόγηση ρίσκου, ανάπτυξη εργασιών και κεφαλαιακά «μαξιλάρια«. Ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη για την προστασία των καταθετών και του ίδιου του συστήματος, αποτελεί για τον Επόπτη πρώτη προτεραιότητα.
Όσο για το πρόσφατο περίγραμμα της συμφωνίας που ανακοινώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν στεγαστικό δάνειο με επιδότηση του τμήματος αύξησης της δόσης από τις τράπεζες, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει αλλαγή επί της αρχικής γραμμής. Άλλωστε, εδώ και περίπου έναν μήνα δεν έχει ξανασυζητηθεί το θέμα στη Φρανκφούρτη… κάτι που δείχνει ότι «ατύπως» έχει καθολικά εγκριθεί.