THEPOWERGAME
Α. Π. Ιωάννου
Μπόνους και stock options θα μπορούν να δίνουν οι τράπεζες στα στελέχη τους, μετά από τον προσεχή Σεπτέμβριο, εφόσον πλέον ενισχύονται σταθερά τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Την πολιτική αυτή της επιβράβευσης των στελεχών, εφόσον αυξάνονται οι επιδόσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε έσοδα και κέρδη, την έχουν ήδη εγκρίνει η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank, με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους.
Έτσι, μετά από το Σεπτέμβριο του 2021, που λήγει η ισχύς της κοινοτικής οδηγίας η οποία έβαζε φρένο στα μπόνους των τραπεζών, λύνονται τα χέρια των τεσσάρων διοικήσεων. Όλες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι διατεθειμένες να επαναφέρουν τα μπόνους σε μεγάλο αριθμό στελεχών, από την επόμενη χρονιά, που θα έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα και για το εγχώριο τραπεζικό στήριγμα.
Το 2022 οι τράπεζες θα βρίσκονται ήδη σε σταθερή τροχιά κερδοφορίας, θα έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα πώλησης των θυγατρικών τους εταιρειών (μετά από την πώληση και της Εθνικής Ασφαλιστικής) και θα μειώνουν την τρέχουσα εκείνη περίοδο τα «κόκκινα δάνεια», σε μονοψήφιο ποσοστό. Θα έχουν ολοκληρώσει με άλλα λόγια όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν απέναντι στους θεσμούς της Ευρώπης το 2015.
Κατά το 2022, εξάλλου, και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες, μετά από την Τράπεζα Πειραιώς που θα βγει στις κεφαλαιαγορές μέχρι τον Ιούνιο του 2021, θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Το πιθανότερο, παρέχοντας και αυτό το δικαίωμα συμμετοχής (stockoption) στα στελέχη τους.
Τα μπόνους σε μετρητά, τα οποία, υπενθυμίζεται ότι αντιστοιχούσαν σε δύο, τρεις ή και τέσσερις μηνιαίους μισθούς, σε διευθυντές και γενικούς διευθυντές τραπεζών, καθιερώθηκαν, κατά τα διεθνή πρότυπα, σαν ανταμοιβή για την συνεχή αύξηση της κερδοφορίας και της παραγωγικότητας. Διακόπηκαν, πολύ σωστά, στο τέλος του 2008, με το Νόμο Αλογοσκούφη για τις τράπεζες, όταν ξεκίνησε η σφοδρή οικονομική κρίση.
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα το οποίο παραμένει ακόμη «κλειδωμένο», είναι το θέμα της διανομής μερίσματος προς τους μετόχους των τραπεζών. Αλλά επειδή στην περίπτωση αυτή μιλάμε προφανώς για πολύ μεγάλα ποσά, τουλάχιστον για δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια , η διανομή μερίσματος πάει πιο πίσω, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έως ότου καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.