THEPOWERGAME
Ο Αντώνης Στελλιάτος επανεξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ). Κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2023, εκλέχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία, από 1/2/2023 έως 31/1/2026, η σύνθεση του οποίου, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα, έχει ως εξής:
1) Στελλιάτος Αντώνιος Πρόεδρος
2) Στεφανάκης Εμμανουήλ Α΄Αντιπρόεδρος
3) Κυριακούλης Σταύρος Β΄ Αντιπρόεδρος
4) Βενετόπουλος Διογένης Γ΄ Αντιπρόεδρος
5) Μαυρόγιαννης Βασίλειος-Ηλίας Γενικός Γραμματέας
6) Λεμός Παναγιώτης-Νικόλαος Ειδικός Γραμματέας
7) Παπαδόπουλος Απόστολος Ταμίας
8) Βερνίκος Γεώργιος Μέλος-Επίτιμος Πρόεδρος
9) Πυλαρινός Διονύσιος Μέλος.
Οι στόχοι
Ο Αντώνης Στελλιατος εξελέγει με ποσοστό ψήφων 87,4 % και ο πρώτος αντιπρόεδρος Μανώλης Στεφανάκης ποσοστό ψήφων 72.5 %, όπως ανέφερε ο κ. Στελλιάτος, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Ένωσης «για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε» ο κ. Στελλιάτος τόνισε ότι «πρωταρχικός μας στόχος είναι να ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ σε όλα τα ελληνικά πελάγη από το Αγαθονήσι στο Καστελόριζο την Ερεικούσσα και τους Οθωνούς !!»
Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για τα σκάφη αναψυχής στην Ευρώπη. Ο στόλος των σκαφών αναψυχής είναι κυρίως ιδιόκτητος, αλλά υπάρχουν και επαγγελματικά σκάφη τα οποία ναυλώνονται σε Έλληνες και αλλοδαπούς τουρίστες. Η πλειονότητα των ιδιόκτητων σκαφών είναι μικρού μεγέθους (μήκος μικρότερο από εφτά μέτρα).
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 170.000 σκάφη αναψυχής, εκ των οποίων 6.109 ήταν επαγγελματικά (2019). Πρόκειται γενικά για μια αγορά που ακμάζει και στην Ελλάδα -την περίοδο 2014-2018 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου ήταν 3,4%, ενώ τα έσοδα το 2018 πλησίασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (433,4 εκατ.),αναφέρει παλαιότερη έρευνα της διαΝΕΟσις . Το 80% της ζήτησης προέρχεται, βεβαίως, από αλλοδαπούς τουρίστες. Στη χώρα μας, δε, υπάρχουν και 83 εταιρείες κατασκευής σκαφών αναψυχής και αθλητισμού (από 45 το 2008).
Επίσης τουλάχιστον το 5,7% του επαγγελματικού στόλου σκαφών αναψυχής εντάσσεται στην κατηγορία των mega-yachts (σκάφη άνω των 24 μέτρων). Τα σκάφη αυτά (περίπου 350) απαιτούν και ειδικές λιμενικές εγκαταστάσεις εντός των τουριστικών λιμένων για την εξυπηρέτησή τους. Το 63% περίπου του στόλου είναι ιστιοφόρα σκάφη και το 37% είναι μηχανοκίνητα σκάφη (ICAP, 2019)