THEPOWERGAME
Κάποιοι ελπίζουν ότι θα γίνουν πλούσιοι μέσα σε λίγες ημέρες, ακόμα και ώρες, άλλοι θέλουν να κρύψουν τα εισοδήματά τους από το «μάτι» του «μεγάλου αδελφού» της Εφορίας και ορισμένοι ολοκληρώνουν παράνομες συναλλαγές με τον πιο ανώνυμο τρόπο που υπάρχει σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Καλώς ήλθατε στο καζίνο των cryptos. Εναν χώρο που το 2022 έδωσε αναρίθμητα σκάνδαλα και προκάλεσε τρομακτικές απώλειες στους επενδυτές.
Έμπειροι και ερασιτέχνες των αγορών, τζογαδόροι, εγκληματίες, παράνομοι, φοροφυγάδες και κάθε λογής… καθημερινοί άνθρωποι βρίσκονται στον ίδιο ψηφιακό χώρο. Όλοι ποντάρουν στην αξία μιας σχετικά νέας επενδυτικής κατηγορίας, που περιλαμβάνει ψηφιακά tokens, τα οποία δεν έχουν υποκείμενη αξία, και οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν την τεχνολογία που τα υποστηρίζει. Η blockchain φέρνει μεγάλες ανατροπές, καθώς λειτουργεί ως ένα ψηφιακό καθολικό για ανώνυμες συναλλαγές.
Τα cryptos μπορεί όντως στο μέλλον να αλλάξουν τον κόσμο του χρήματος, αλλά μέχρι στιγμής συμπεριφέρονται ως assets με υπερβολική μεταβλητότητα, που έχουν τα χαρακτηριστικά μιας «φούσκας». Η cryptomania του 2021 οδήγησε τη συνολική αξία της αγοράς στα 3 τρισ. δολάρια, όμως το 2022 ήρθε ο λεγόμενος «χειμώνας των cryptos», που συνεχίζεται έως σήμερα. Οι τιμές των κορυφαίων κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν, με το bitcoin να σημειώνει βουτιά από τα 69.000 στα 15.500 δολάρια και το ethereum από τα 4.800 στα 1.000 δολάρια. Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και οι ανησυχίες για μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα να εξαϋλωθούν πάνω από 2 τρισ. δολάρια μέσα σε δώδεκα μήνες.
Σήμερα, η συνολική αξία της αγοράς διαμορφώνεται στα 850 δισ. δολάρια, με το bitcoin να αποτελεί το 40%. Εκτιμάται ότι το 2022 η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω των δέκα κορυφαίων ανταλλακτηρίων ξεπέρασε τα 10 τρισ. δολάρια, σε μια περίοδο μάλιστα που το ενδιαφέρον εξασθένησε λόγω της μεγάλης διόρθωσης, που ανάγκασε σημαντικές εταιρείες του κλάδου να βάλουν λουκέτο, όπως η Three Arrows Capital, η Celsius Network και πιο πρόσφατα η FTX.
Αξιοπιστία
Το μεγάλο θέμα των τελευταίων μηνών είναι η αξιοπιστία και η ευρωστία των ανταλλακτηρίων, καθώς το τεράστιο σκάνδαλο της FTX προκάλεσε ένα τσουνάμι ανησυχιών στους κατόχους cryptos. Τα περισσότερα ανταλλακτήρια τα διαχειρίζεται κάποια εταιρεία, όπως αυτή του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ διαχειριζόταν το ανταλλακτήριο FTX και τελικά χάθηκαν χρήματα πελατών αξίας πάνω από 1 δισ. δολάρια. Εύλογα το ερώτημα που κυριαρχεί στις τάξεις των επενδυτών είναι το εξής: Θα χάσω τα χρήματά μου αν χρεοκοπήσει η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανταλλακτήριο μέσω του οποίου κάνω trading; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα coinmarketcap.com, λειτουργούν παγκοσμίως γύρω στα 535 ανταλλακτήρια. Τα κορυφαία, με βάση την αξιολόγηση της ιστοσελίδας για τον όγκο συναλλαγών, τη ρευστότητα και την αξιοπιστία τους, είναι τα ακόλουθα: Binance, Coinbase, Kraken, KuCoin, Bitstamp, Bitfinex, OKX, Bybit, US και Gemini. Δημοφιλή είναι επίσης το crypto.com, το οποίο έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια σε διαφημιστικές καμπάνιες, το Huobi και το Gate.io. Στην παγκόσμια αγορά, απόλυτος κυρίαρχος είναι η Binance, με μερίδιο 66,7% στο τέλος του 2022, και ακολουθεί η Coinbase με 8,2%, η OKX με 5,9%, η crypto.com με 4,6%, η Bybit με 3,5% και η Kraken με 2,9%.
Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Coinbase και η Huobi προχωρούν σε περικοπές και απολύσεις, που θα φτάσουν στο 20% του προσωπικού. Για την Coinbase θα είναι ο τρίτος γύρος απολύσεων μέσα σε έναν χρόνο, αυτή τη φορά με 950 απολύσεις, καθώς προσπαθεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα κάνει πιο ελκυστική τη μετοχή της.
Ο τίτλος της τίθεται σε διαπραγμάτευση στον Nasdaq από την άνοιξη του 2021, σηματοδοτώντας την είσοδο των cryptos στον κόσμο της Wall Street. Από τα 357 δολάρια όπου βρισκόταν τον Νοέμβριο του 2021, όταν η αγορά των κρυπτονομισμάτων έφτασε σε ιστορικά υψηλά, η μετοχή της Coinbase έχει υποχωρήσει σήμερα κατά 90%, στα 38 δολάρια.
Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Binance, της εταιρείας του Τσάνγκπενγκ Ζάο ή CZ, του πλουσιότερου ανθρώπου του οικοσυστήματος των cryptos, ο οποίος ευθύνεται έως έναν βαθμό για την αποκάλυψη του σκανδάλου της FTX. Ο Κινεζοκαναδός έχασε το 90% της περιουσίας του μέσα στο 2022 και σήμερα, ενώ η Binance κυριαρχεί ακόμα περισσότερο μετά την πτώση της FTX, βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών εισαγγελικών Αρχών, που ερευνούν τη σχέση των ανταλλακτηρίων με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος μεγάλων hedge funds.