THEPOWERGAME
Οι οικονομίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αντεπεξέρχονται στις προκλήσεις της εποχής με μικρότερες πληγές απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες από την πανδημία οδήγησαν σε μεγάλη άνοδο το κόστος διαβίωσης και δανεισμού στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τελευταία, όμως, ο πληθωρισμός φαίνεται να καταλαγιάζει σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι επιπτώσεις στη βιομηχανική δραστηριότητα είναι ηπιότερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι φόβοι για βαθιά ύφεση εξασθένησαν, αφού η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε πέρυσι στο 1,9% αντί του 1,8% που αναμενόταν, επειδή η οικονομική δραστηριότητα έμεινε στάσιμη μέσα στο δ’ τρίμηνο, έναντι μιας αναμενόμενης πτώσης.
Η Ρουθ Μπραντ, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας στη Γερμανία, τόνισε πως για πρώτη φορά το γερμανικό ΑΕΠ ξεπέρασε τα επίπεδα προ πανδημίας. «Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η οικονομική επιβράδυνση τους μήνες του χειμώνα θα είναι ηπιότερη και συντομότερη απ’ ό,τι αναμενόταν».
Αν και η Ευρώπη προσδοκούσε μια δυναμική ανάκαμψη το 2022, ώστε να καλύψει τα κενά που άφησε η βαθιά ύφεση της πανδημίας, η δραματική μείωση των ροών από την Gazprom και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέτρεψαν δραματικά τα δεδομένα. Όμως, ο μαλακός χειμώνας απέτρεψε τη μεγάλη άνοδο στην κατανάλωση ενέργειας και επέτρεψε τη διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλά επίπεδα.
Θετικότερη είναι επίσης η εικόνα για τη βρετανική οικονομία, η οποία έχει περάσει από μεγάλες περιπέτειες, όχι μόνον εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας. Αντιμετωπίζει επίσης τις συνέπειες του Brexit και της μεγάλης κρίσης εμπιστοσύνης που προκλήθηκε από τον σπάταλο «μίνι προϋπολογισμό» της Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την 44η ημέρα της πρωθυπουργίας της τον περσινό Νοέμβριο. Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας ενισχύθηκε εκείνο τον μήνα κατά 0,1% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αναλυτές είχαν προβλέψει συρρίκνωση της τάξεως του 0,2%, αλλά, τελικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών.
Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τονώθηκε τον Ιανουάριο στο 64,6 από το 59,7 τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο και ξεπερνώντας τις προβλέψεις για ενίσχυση έως το 60,5. Η βελτίωση των καταναλωτικών προσδοκιών στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, διαδέχεται την υποχώρηση του κόστους βενζίνης κατά 1,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυτή η πτώση ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού από το 7,1% τον Νοέμβριο στο 6,5% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο στο 3,2% σε σχέση με πέρυσι, έπειτα από τη συρρίκνωση που σημειώθηκε τα προηγούμενα δυο τρίμηνα.
Εντούτοις, οι οικονομίες παραμένουν σε κρίσιμη φάση. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τίτα Γκόμπιναθ, προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δεν βρίσκεται ακόμη σε κομβικό σημείο, παροτρύνοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2023. Παρομοίως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να μετριάσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% τον Νοέμβριο.