THEPOWERGAME
*** Όλα δείχνουν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα ξεκινήσει το φετινό πρόγραμμα των εκδόσεών του «κρατώντας τα μπόσικα». Δηλαδή, συντηρητικά. Λογικό.
*** Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι θα πάει σε μια αναχρηματοδότηση παλιότερου ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Πιθανότατα, ενός δεκαετούς.
*** Στην πραγματικότητα, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μετρήσει αντιδράσεις στις αγορές. Και θα χαράξει στρατηγική για τα αμέσως επόμενα βήματα.
*** Στον ΟΔΔΗΧ θέλουν και φέτος να κινηθούν εμπροσθοβαρώς χρονικά. Όπως και πέρυσι, που «τους βγήκε». Με τη διαφορά ότι φέτος, το πρώτο εξάμηνο είναι εκλογικό.
*** Και στις αγορές, αυτά μετρούν.
*** Δείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει στο μέτωπο των καταθέσεων. Εδώ και κάμποσο καιρό σημειώνεται μια (μερική, έστω) ανακοπή της αύξησης των υπολοίπων τους.
*** Οι αιτίες του φαινομένου, βεβαίως, μπορεί να είναι ποικίλες. Ωστόσο, προβληματίζουν. Εν προκειμένω, ενδιαφέρον έχει κι ένα άλλο στοιχείο, σχετικό.
*** Ξέρετε πόσα λεφτά, από τα περίπου 117 δισ. που είχαν φύγει στο εξωτερικό (ή αλλού) στα τέσσερα χρόνια της μεγάλης αβεβαιότητας, επέστρεψαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς; Περί τα 69,5 δισ.
*** Δεν τα λες και λίγα. Υπό την έννοια ότι από αυτά που χάθηκαν οριστικά, πολλά χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν υποχρεώσεις.
*** Εξωτραπεζικά.
*** Ούτως ή άλλως, το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank είναι τόσο μικρό, που εξαρχής θεωρούνταν δεδομένο ότι δεν θα γίνει κανένας διεθνής διαγωνισμός για να πουληθεί. Μιλάμε για κάτω από 1,5%.
*** Απλώς, τώρα, με τη διαρροή της τελικής εισήγησης που έκανε ο σύμβουλος αποεπένδυσης (Rothschild) στο Ταμείο, η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε στην πράξη.
*** Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μιας μορφής placement, είτε απευθείας είτε μέσω «χτυπημάτων». Λογικό.
*** Για την ιστορία, ο ίδιος κανόνας θα ισχύσει με οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 5% έχει το ΤΧΣ στο χαρτοφυλάκιό του.
*** Αντιθέτως, για τα άλλα, τα μεγάλα πακέτα, ο διεθνής διαγωνισμός είναι μονόδρομος. Εξ ου και το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων για την περίπτωση της Εθνικής ατόνησε.
*** Οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα «δεν καταλαβαίνουν» ούτε από προεκλογικό κλίμα, ούτε από πολιτική ρευστότητα, ούτε από τίποτα. Και συνεχίζουν ακάθεκτες.
*** Μάλιστα, κάποιες λίγο απέχουν από το να χαρακτηρισθούν mega. Όταν αποφασίζεις να χτίσεις σε οικόπεδο 182 στρεμμάτων, ο χαρακτηρισμός δικαιολογείται.
*** Όπως συμβαίνει με μια περίπτωση στην Αιτωλοακαρνανία. Εκεί, ολλανδικά συμφέροντα ετοιμάζονται «να ρίξουν» πάνω από 100-110 εκατομμύρια ευρώ, για να χτίσουν μια ολοκληρωμένη τουριστική μονάδα.
*** Η οποία, πέραν των άλλων, θα «φιλοξενεί» κι ένα εξάστερο ξενοδοχείο.
*** Γενικά, τα μπάτζετ των επενδύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν. Δείτε τα μεγέθη της μεγάλης επένδυσης που είναι στα σκαριά αυτόν τον καιρό (μαζεύει τις άδειες) στο Σούνιο.
*** Κι απ’ ό,τι μαθαίνω, ακολουθούν κι άλλες.
*** Στην Ελλάδα, στο real estate γενικά, αν ψάξεις, οι ευκαιρίες δεν λείπουν. Και συνεχώς προκύπτουν καινούργιες. Στη Συγγρού, για παράδειγμα.
*** Εκεί, υπάρχει ένα «μονοκόμματο» ακίνητο, του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, για το οποίο τις επόμενες εβδομάδες «θα βγει» ο σχετικός διαγωνισμός.
*** Η τιμή εκκίνησης για τη μίσθωση ορίσθηκε στις 103.440 ευρώ ετησίως, με τη διάρκεια να έχει οριστεί στα 12 χρόνια και με δικαίωμα παράτασης για άλλα 12 χρόνια.
*** Ο διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος για τις 31 Ιανουαρίου. Ξέρετε πόσα τέτοια υπάρχουν; Πάρα πολλά.