THEPOWERGAME
Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία για το Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με τη φετινή θεματική «Συνεργασία σε έναν Κατακερματισμένο Κόσμο», ενώ και η έκθεση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και πάνω στις οποίες θα συζητήσουν οι υψηλά ιστάμενοι συμμετέχοντες έχει ήδη δημοσιευθεί. Όμως η πείρα του παρελθόντος δείχνει πως πολύ συχνά και οι ισχυροί μπορεί να πέσουν έξω στις προβλέψεις τους.
Από την επέλαση της ύφεσης και τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-ΗΠΕ έως το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου και την πορεία των κρυπτονομισμάτων, αρκετές είναι οι προβλέψεις που δεν μπόρεσαν να πιάσουν σωστά το κλίμα της εποχής. Αυτές έρχονται να προστεθούν, μάλιστα, σε μία γενικότερη προβληματική, που ξεκίνησε από το περσινό Φόρουμ, που έγινε την άνοιξη, λίγο μετά το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία και στη σκιά της πανδημίας και αφορούσε το κατά πόσο η ετήσια συνάντηση των σημαντικών παραγόντων του επιχειρηματικού κόσμου, της πολιτικής ελίτ και της παγκόσμιας οικονομικής σκέψης, που τελείται παραδοσιακά από το 1971 στις ελβετικές Άλπεις, εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη.
Ακολουθούν κάποιες από τις προβλέψεις του παρελθόντος που δεν ευοδώθηκαν.
Ένας πυρηνικός πόλεμος
Το 2018 ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος είχε προειδοποιήσει σε ομιλία του από το Νταβός πως οι ΗΠΑ είναι πιθανό να οδεύουν σε πυρηνικό πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα. «Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μία τροχιά πυρηνικού πολέμου, αρνούμενες να αποδεχτούν ότι η (Βόρεια) Κορέα έχει γίνει πυρηνική δύναμη», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε και η κυβέρνηση Ομπάμα το 2016 είχε προδικάσει έναν τέτοιον υψηλό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Εν τω μεταξύ, το σενάριο έχει αποφευχθεί, ενώ οι πολεμικές εξελίξεις ήρθαν τελικά από τη Ρωσία και στο ουκρανικό μέτωπο.
Μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2020, ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (σημερινός καγκελάριος), Όλαφ Σολτς, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ΕΕ και ΗΠΑ θα συνάψουν εμπορική συμφωνία. Όμως, παρά το γεγονός πως από το 2021, όταν έγινε πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν, επιλύθηκαν κάποιες από τις εμπορικές διαφωνίες, δεν έχει υπάρξει ακόμη μια πλήρης εμπορική συμφωνία. Μάλιστα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν πλέον ανοιχτά την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στον αμερικανικό «Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», κάνοντας λόγο για εσωστρέφεια των ΗΠΑ και προστατευτισμό, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ μακριά από τον στόχο.
Πότε θα περιέλθει η Ευρώπη σε ύφεση και πόσο ισχυρή θα είναι αυτή
Με δεδομένο το ξέσπασμα του πολέμου και την αβεβαιότητα που προκάλεσε, το περσινό Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ ήταν ζοφερό και οι προβλέψεις για την οικονομία της Ευρώπης δυσοίωνες. Μάλιστα, η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, δήλωνε βέβαιη για την έλευση μιας ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο, δεδομένων της… τέλειας καταιγίδας των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, της ενεργειακής κρίσης και της εγγύτητας του πολέμου. Η ύφεση δεν έχει έρθει ακόμη και, παρ’ ότι παραμένει στα σενάρια για το 2023, οι φετινές προβλέψεις είναι ηπιότερες, με την Goldman Sachs, για παράδειγμα, να μη μιλά πλέον για μία τεχνική ύφεση (συρρίκνωση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα), αλλά για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2023.
Η πορεία του FTX
Κανείς δεν είχε προβλέψει την κατάρρευση του κρυπτοανταλλακτηρίου FTX. Το 2022, ο Μπρετ Χάρισον, πρόεδρος της FTX US, δήλωσε στο CNBC πως η εταιρεία βρισκόταν σε «ένα πολύ καλό σημείο» και εξέταζε το ενδεχόμενο εξαγορών. Τον Δεκέμβριο, όμως, οι αμερικανικές Αρχές συνέλαβαν τον CEO Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ με τις κατηγορίες της τραπεζικής απάτης, της απάτης επί τίτλων και του ξεπλύματος χρήματος.
Προβλέψεις για κατάρρευση του Bitcoin
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2019, ο Τζεφ Σουμάχερ, ιδρυτής της BCG Digital Ventures, προέβλεψε πως η αξία του Bitcoin θα μηδενιστεί. Παρά τα σκαμπανεβάσματα που έχει δει η τιμή του κρυπτονομίσματος, τα επίπεδα διαπραγμάτευσής του παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με εκείνα προ τετραετίας.
Αλλαγή ηγεσίας στην Credit Suisse
Το 2022, ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, διέψευσε τη φημολογία πως η εταιρεία σκόπευε να αντικαταστήσει τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Τόμας Γκότστεϊν. Τον Ιούλιο, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε πως ο CEΟ της αποχωρεί.
Κλιματική αλλαγή
Στην φετινή ατζέντα και σε υψηλή θέση βρίσκεται το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πλέον το κλίμα απασχολεί το 1/3 των πάνελ της Συνόδου. Όμως η πρώτη αναφορά που έκαναν οι ισχυροί του Νταβός στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της συνόδου, ήταν μόλις το 2014. Από μία ειρωνεία της τύχης, στις αλλοτινές χιονισμένες πλαγιές του Φόρουμ δεν υπάρχει χιόνι, γεγονός που αποτελεί μία από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κρίσης.