THEPOWERGAME
Έπειτα από μια διετή εκστρατεία για τη χαλιναγώγηση των τεχνολογικών κολοσσών, με κορύφωση την παραίτηση του Τζακ Μα από τον έλεγχο του ομίλου ψηφιακής τραπεζικής Ant Group, το Πεκίνο δρομολογεί την απόκτηση «χρυσών μετοχών» σε τοπικές μονάδες της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και του τεχνολογικού κολοσσού Tencent.
Είναι μια νέα εκδοχή του καπιταλισμού που επιχειρεί να δοκιμάσει το Πεκίνο, ύστερα από μια σειρά δυναμικών παρεμβάσεων στον κλάδο της τεχνολογίας που ξένισαν τους ξένους επενδυτές.
Αυτήν τη νέα προσέγγιση έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times, διευκρινίζοντας πως οι «χρυσές μετοχές» παρέχουν δικαιώματα στη λήψη ορισμένων διοικητικών αποφάσεων. Πρόσφατα η βρετανική εφημερίδα, η οποία ελέγχεται από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Nikkei της Ιαπωνίας, αποκάλυψε επίσης πως ο Τζακ Μα, ένας από τους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχος που έχουν συσχετιστεί με την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας, κατοικεί πια στο Τόκιο. Εδώ και μια διετία τηρεί χαμηλό προφίλ, ενώ η περιουσία του έχει συρρικνωθεί πάνω από το ήμισυ, στα 21,7 δισ. δολάρια αντί των 50 δισ. δολαρίων, αναφέρει η Guardian.
Η εκστρατεία συμμόρφωσης των ψηφιακών ομίλων
Κάποτε ο Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba και της Ant Group, ήταν ένας από τους εξωστρεφείς επιχειρηματίες της Κίνας. Όμως τον Νοέμβριο του 2020 άσκησε κριτική στις κρατικές τράπεζες της Κίνας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί αστραπιαία η διπλή δημόσια εγγραφή της Ant Group στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, συνολικού ύψους 37 δισ. δολαρίων.
Έκτοτε επιβλήθηκε πρόστιμο στην Alibaba για την αντιμονοπωλιακή συμπεριφορά της και δόθηκε εντολή για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της Ant Group, προκειμένου να είναι εφικτή η στενότερη εποπτεία της. Η Ant Group διαχειρίζεται το σύστημα ψηφιακών συναλλαγών AliPay, που είναι πια απαραίτητο στην καθημερινότητα των Κινέζων. Εξυπηρετεί πάνω από 1 δισ. χρήστες και 80 εκατ. εμπορικές επιχειρήσεις.
Ο τεχνολογικός κλάδος της Κίνας έχει χάσει συνολικά πάνω από 1 τρισ. δολάρια της χρηματιστηριακής αξίας του από τον Νοέμβριο του 2020. Πολλά στελέχη παραιτήθηκαν από υψηλές διοικητικές θέσεις και αύξησαν τις δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ώστε να συμπορευτούν με το όραμα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για την «κοινή ευημερία» της Κίνας, τονίζεται σε δημοσίευμα του Bloomberg. Στο στόχαστρο τέθηκαν κολοσσοί όπως οι Tencent, Baidu, JD.com, Bytedance, Meitan και Didi.
Η Didi, η υπηρεσία ιδιωτικών μετακινήσεων, αναγκάστηκε να δρομολογήσει την αποχώρησή της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέρυσι τον Μάιο. Το ντεμπούτο της στη Wall Street είχε λάβει χώρα μόλις έναν χρόνο πριν. Αυτή η ξαφνική απόφαση αποδόθηκε σε εισήγηση των αρμόδιων Αρχών της Κίνας, που θέλουν τις εταιρείες με πάνω από ένα εκατ. χρήστες να πρέπει να ζητούν έγκριση πριν προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή στο εξωτερικό.
Την επάνοδο του κλάδου τεχνολογίας επιχειρεί το Πεκίνο
Σε αυτήν τη φάση το Πεκίνο επιχειρεί την ελεγχόμενη επάνοδο του κλάδου τεχνολογίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφού η τριετής πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2 στοίχισε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όπως δήλωσε ο Γκούο Σουτσίνγκ, αρμόδιος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, αυτήν την εβδομάδα έχουν αποπερατωθεί «βασικά» τα μέτρα για τη συμμόρφωση των εταιρειών του Διαδικτύου.
«Το επόμενο βήμα είναι να προάγουμε την υγιή ανάπτυξη την πλατφορμών του Διαδικτύου», είπε στο πλαίσιο συνέντευξης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. «Εν συνεχεία θα τις ενθαρρύνουμε να ηγηθούν της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας, και να γίνουν ανταγωνιστικές σε διεθνή κλίμακα».
Εντούτοις, το αποτέλεσμα αυτής της νέας προσέγγισης παραμένει αβέβαιο, θέτοντας σε δοκιμασία την επιθυμία του Πεκίνου να θέσει αυστηρά όρια στην επιχειρηματικότητα της ψηφιακής τεχνολογίας. Όμως οι πιέσεις συσσωρεύονται, σε δύσκολη περίοδο για την οικονομία. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει πως η οικονομική δραστηριότητα θα είναι στάσιμη μέσα στο α’ τρίμηνο του 2023.