THEPOWERGAME
Όλοι όσοι ζουν στην Ευρώπη θα συμφωνήσουν πως το 2022 χαρακτηρίστηκε για την ήπειρο από μια κρίση του κόστους ζωής, σχολιάζει ο βρετανικός Economist, ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα με τις ακριβές και φθηνές πόλεις στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται, τη χρονιά που πέρασε ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 8% συνολικά, με τις τιμές στην ενέργεια να εκτοξεύονται κατά 29%. Σύμφωνα με την έρευνα για το κόστος ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο του eiu, η δυτική Ευρώπη ήταν λιγότερο ακριβή σε σχέση με άλλες περιοχές κατά το περασμένο έτος. Αν και οι πιο κοστοβόρες για να ζεις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Γενεύη, η Ζυρίχη και το Παρίσι, παραμένουν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας, η Ευρώπη καταλαμβάνει μόνο τις πέντε από τις θέσεις του Τop 20. Το 2021 καταλάμβανε 10.
Οι πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, μη συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας, έπεσαν κατά μέσο όρο επτά θέσεις στην κατάταξη, ενώ οι βρετανικές κατά 20 θέσεις. Μάλιστα, από τις 10 πόλεις στον κόσμο που σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι πέντε είναι ευρωπαϊκές.
Η έρευνα, που συγκρίνει τις τιμές σε 200 και πλέον προϊόντα και υπηρεσίες σε 172 πόλεις, έχει σκοπό να βοηθήσει τις πολυεθνικές στην εκτίμησή τους για τις αναπροσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο κόστος ζωής των expat εργαζομένων. Μάλιστα, προκειμένου να γίνει καλύτερη εκτίμηση, όλες οι τιμές σε όλες τις πόλεις για τα υπό εξέταση προϊόντα, απ’ όλα τα εθνικά νομίσματα, έχουν μετατραπεί σε δολάρια. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος η αξία του δολαρίου έχει εκτιναχθεί, μετά τις συνολικά επτά για το 2022 επιθετικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από τη Fed, την αναταραχή στις αγορές από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τους φόβους για ύφεση.
Αυτό είχε αποτέλεσμα να μειωθεί το σχετικό κόστος κατά 5,5% στις χώρες της Ευρωζώνης και κατά 10,5% στη Μεγάλη Βρετανία. Αν τα νομίσματα είχαν παραμείνει σταθερά το 2022, η έρευνα εκτιμά ότι οι γερμανικές πόλεις που περιλαμβάνονται στην κατάταξή του θα είχαν ανέβει τέσσερις θέσεις, κατά μέσο όρο. Αντίθετα, έπεσαν κατά 16.
Στην πραγματικότητα, οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις που ανέβηκαν στην κατάταξη των ακριβών πόλεων για το 2022, εκτός από το μικρό Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, ήταν όλες ρωσικές. Αν και οι αναλυτές εξέδωσαν δυσοίωνες προβλέψεις για το ρούβλι, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν η χώρα επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις, στα τέλη Απριλίου, το νόμισμα είχε ανακτήσει όλες τις απώλειές του, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, των κεφαλαιακών ελέγχων και του ακριβού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο πληθωρισμός στη Ρωσία, εν τω μεταξύ, έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2022 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 17% στη Μόσχα και κατά 19% στην Αγία Πετρούπολη. Ο συνδυασμός του ισχυρότερου νομίσματος με τον υψηλό πληθωρισμό είχε αποτέλεσμα να ανέβουν οι δύο πόλεις στη λίστα του eiu με τις ακριβές πόλεις κατά 88 και 70 θέσεις αντίστοιχα.
Εν συνόλω, καταλήγει ο Economist, οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι από τις ακριβότερες στον κόσμο για τους expats. Αυτήν τη χρονιά, κατά μεγάλο βαθμό λόγω των ασταθών αγορών συναλλάγματος, έγιναν ελαφρώς φιλικότερες όσον αφορά το κόστος ζωής.
Τέλος, η Αθήνα κατατάσσεται στην 55η θέση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.