THEPOWERGAME
Φρένο στο 3,7% για τον πληθωρισμό το 2023, αλλά με αναιμική ανάπτυξη στο 1,1% προβλέπει για τη νέα χρονιά ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Ματίας Κόρμαν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, τονίζεται πως δεν αρκεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά είναι ανάγκη η έμφαση στις κλαδικές συμβάσεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, μετά την ισχυρή ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού, στην οποία συνέβαλε η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ισχυρή επιβράδυνση λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τονίζεται ότι πρέπει να συνεχισθεί η αντιμετώπιση των μακροχρόνιων προβλημάτων της οικονομίας και να εφαρμοσθεί πλήρως το φιλόδοξο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με παράλληλο έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, στήριξη της δημοσιονομικής ευρωστίας και ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί το 2023 στο 1,1% και το 2024 στο 1,8% από 5,1% το 2022.
Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού θα σημειώσει κάθετη πτώση, από 9,5% το 2022 στο 3,7% φέτος και στο 2,3% το 2024.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί η αύξηση της απασχόλησης, με ρυθμό 1,1% φέτος έναντι 6,2% το 2022.
Το δημόσιο χρέος από 175,1% του ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 170,7% φέτος και στο 163,6% το 2024 με τον ΟΟΣΑ να σημειώνει πως παρά τη μείωσή του παραμένει υψηλό αν και η δομή του σε συνδυασμό με τα σταθερά επιτόκια που είναι κλειδωμένα σε χαμηλά επίπεδα για την εξυπηρέτησή του περιορίζουν την άμεση έκθεση στις αυξήσεις των επιτοκίων στην αγορά.
Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα επηρεάζεται πολύ από την κλιματική αλλαγή – πιθανόν περισσότερο η Δυτική και Νότια Ελλάδα – και για αυτό πρέπει να δώσει έμφαση στην πράσινη μετάβαση, δηλαδή να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050.
Όσον αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα, ο ΟΟΣΑ υιοθετεί την κυβερνητική εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022 βάζοντας οριακά χαμηλότερα τον πήχη των προβλέψεων για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ πρόβλεψη την οποία συνοδεύει με συστάσεις για διατήρηση ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος μεταξύ 1,5% και 2% για τα χρόνια μετά το 2023.
Αναφορικά με τους μισθούς, αναφέρεται ότι αυξάνονται έπειτα από 12 χρόνια μειώσεων ή ισχνών αυξήσεων, με μεγαλύτερες αυξήσεις να εξασφαλίζουν οι εργαζόμενοι σε κλάδους, όπως ο τεχνολογικός (πληροφορικής και επικοινωνιών) και ο κατασκευαστικός. Με βάση την εμπειρία από το παρελθόν, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών θα οδηγήσει σε ανοδική κίνηση και τις αποδοχές εργαζομένων με υψηλότερες αποδοχές. Παράλληλα, συστήνει στην κυβέρνηση να ενισχύσει τη χρήση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο ως το βασικό μέσο για τον καθορισμό των μισθών, εστιάζοντας στη στήριξη προς τους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή των κλαδικών συμφωνιών στο επίπεδο των επιχειρήσεων.
Για τις τράπεζες, ο Οργανισμός αναφέρει πως η πλήρης εξυγίανση των τραπεζών με την εκκαθάριση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης τους είναι αναγκαία για να μπορούν αυτές να χρηματοδοτήσουν μία σταθερή ανάπτυξη και πρέπει να συνοδευθεί από την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ πιστοποιεί τη θετική πορεία της οικονομίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι απέχουμε μόνο ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.