THEPOWERGAME
Παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη η τελετή για την έναρξη της επένδυσης των ομίλων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Κοπελούζου για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 29% και ο Όμιλος Κοπελούζου το 20%. Η νέα μονάδα, ισχύος 840 MW, θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με στόχο να λειτουργήσει στο τέλος του 2025. Θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού. Παράλληλα, βρίσκεται κοντά στους βόρειους γείτονές μας και μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια.
Στη γειτονική Κομοτηνή είναι ήδη υπό κατασκευή η μονάδα των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ισχύος 877 MW, με αντίστοιχες φιλοδοξίες εξαγωγικής παρουσίας, ενώ σύντομα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η μονάδα που κατασκεύασε η Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 876,6 MW. Οι τρεις νέες επενδύσεις, συνολικής ισχύος 2,7 GW, μαζί με την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, την Πτολεμαΐδα 5, που τίθεται αυτές τις ημέρες σε εμπορική λειτουργία, αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, μαζί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα συστήματα αποθήκευσης. Ειδικά η Πτολεμαΐδα 5 αναμένεται να μετατραπεί και να λειτουργεί από το 2031 με φυσικό αέριο (με δυνατότητες χρήσης υδρογόνου) και συνολική ισχύ 1.000 MW.
Το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης, «με δεδομένο ότι οι σημερινές τεχνολογίες μακροχρόνιας αποθήκευσης ενέργειας είναι είτε πολύ ακριβές είτε βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει». Για την ακρίβεια, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα τόσο περισσότερο απαραίτητη θεωρείται, για την εξασφάλιση επάρκειας, η λειτουργία συμβατικών μονάδων με φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Σήμερα στο ηλεκτρικό σύστημα είναι εγκατεστημένες μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 5,2 GW, που θα αυξηθούν σε 7,9 GW με την υλοποίηση των νέων μονάδων.
Στα σχέδια υπάρχει και η επένδυση της HelleniQ Energy, μέσω της Elpedison, για την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη, καθώς το 2035 αναμένεται, με βάση τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η απόσυρση της μονάδας φυσικού αερίου που λειτουργεί σήμερα στη συμπρωτεύουσα. Τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τη συγκεκριμένη μονάδα δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, με τη διοίκηση του ομίλου να ξεκαθαρίζει πρόσφατα πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ζωής του φυσικού αερίου ως καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και τους μηχανισμούς λειτουργικής ενίσχυσης των μονάδων φυσικού αερίου, που επισημαίνονται και στη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται πως το 2035 αναμένεται να αποσυρθούν κι άλλες μονάδες φυσικού αερίου, όπως η Λαύριο 5 της ΔΕΗ, ισχύος 550 MW, η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή (477 MW) κ.ά. Στη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ μέχρι το 2034 τονίζεται πως καμία μονάδα δεν θα αποσύρεται αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αντικατάστασή της με μονάδα αντίστοιχης ισχύος. Όπως φαίνεται από την επιλογή των τοποθεσιών για τις νέες μονάδες, εκτός από την ασφάλεια εφοδιασμού, κρίσιμο ρόλο για τις επενδυτικές αποφάσεις διαδραματίζουν και οι δυνατότητες εξαγωγής σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.
Κ. Ξιφαράς: Η τιμή του φυσικού αερίου θα επανέλθει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα
«Ο σωστός και ο έγκαιρος σχεδιασμός από πλευράς ενεργειακών επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για την ταχύτατη ανταπόκριση που επιδεικνύει ο ενεργειακός κλάδος στις εξελίξεις που υπαγορεύει η ενεργειακή κρίση», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς. Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, σημείωσε πως «παρά τη δαιμονοποίησή του το τελευταίο διάστημα λόγω της αυξημένης του τιμής, δεν παύει να είναι ένα πολύτιμο καύσιμο που θα έχει εξισορροπητικό ρόλο για τις επόμενες δύο δεκαετίες». Εκτίμησε ότι η τιμή του θα επανέλθει σταδιακά σε ιστορικά χαμηλά μέσα στην επόμενη διετία.
Χρ. Κοπελούζος: Νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας
Στον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου, Χρήστος Κοπελούζος δήλωσε πως η σημερινή εκδήλωση σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στα ενεργειακά πράγματα της χώρας. «Ο Όμιλός μας πάντα οραματίζεται και υλοποιεί μεγάλα έργα που στηρίζουν την εθνική οικονομία και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας […]. Υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και την ίδια ώρα σχεδιάζουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Επενδύσεις που διευκολύνουν το δρόμο της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια, τόσο στη χώρα μας όσο και στα γειτονικά βαλκανικά κράτη και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ορίζοντας ένα νέο πεδίο δυνατοτήτων για όλους μας […]. Η Ελλάδα θωρακίζεται η ίδια αποκτώντας ενεργειακή επάρκεια και ταυτόχρονα δημιουργείται ένας νέος ενεργειακός πυλώνας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα, η αναβάθμιση της Ελλάδας στην ενεργειακή διπλωματία
Σημαντικό ορόσημο, τόσο για τους τρεις μεγάλους ενεργειακούς ομίλους όσο και για την Αλεξανδρούπολη, την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος. «[…]Η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη κρίσιμο έργο που θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη τροφοδοσία με πιο οικονομική ενέργεια. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σ’ ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με δυνατότητες τροφοδοσίας εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών […] που επιδιώκουν την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο».