THEPOWERGAME
Χρονιά της Πληροφορικής θα είναι το 2023, με τον κλάδο να μπαίνει ακόμη πιο εμφαντικά στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων, λόγω και της ευθείας σχέσης του με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνουν όλες οι διαθέσιμες εκτιμήσεις, καθώς, για παράδειγμα, ο όγκος των έργων, που καλείται να φέρει σε πέρας η Πληροφορική τα επόμενα χρόνια, είναι τέσσερις ή και πέντε φορές μεγαλύτερος από τον συνήθη.
Τον ρόλο της Πληροφορικής ως «ατμομηχανής» ανάπτυξης για την οικονομία επιβεβαιώνει πρόσφατο report της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο ο κλάδος, όπως και αυτός των Κατασκευών, θα «τρέξει» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος. «Κατασκευές και πληροφορική αναμένεται να ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης -σε πραγματικούς όρους-, καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» διαπιστώνει η σχετική μελέτη.
Ο κομβικός ρόλος του κλάδου της Πληροφορικής βρίσκεται ψηλά και στην κυβερνητική ατζέντα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να περιγράφει πρόσφατα με έντονο ψηφιακό χρώμα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη φιλοδοξία ο κλάδος να συμμετέχει σε μια πενταετία από σήμερα με 10% στο ΑΕΠ της χώρας.
Σήμερα, η συμμετοχή της Πληροφορικής στο εθνικό ΑΕΠ βρίσκεται στο 8%, με τον κλάδο να διατηρεί ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών €13,3 δισ. το 2021.
Έντονη κινητικότητα
Προκειμένου να σηκώσουν το βάρος του εθνικού αυτού στοιχήματος, οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται σε παρατεταμένη κινητικότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών και συνεργασιών. Μια κινητικότητα, η οποία -όπως όλοι προβλέπουν- θα εντείνεται με «λοκομοτίβα» την πληθώρα των δημοσίων έργων ΙΤ, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, αλλά και του ΕΣΠΑ, των οποίων η πολυπλοκότητα βάζει ψηλά των πήχη των απαιτήσεων.
Εκτός από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, το ψηφιακό fast forward στο οποίο έχει βάλει τις εγχώριες επιχειρήσεις αλλά και τον δημόσιο τομέα η πανδημία επίσης επιβάλλει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο λύσεων και υπηρεσιών από πλευράς εταιρειών πληροφορικής.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι γνώστες του κλάδου υπερθεματίζουν ότι το επιχειρηματικό λογισμικό και οι υπηρεσίες θα βρίσκονται σταθερά το 2023 στην «καρδιά» των εταιρικών deals που θα εξελίσσονται στον κλάδο. Ένα προφανές κίνητρο για τις κυοφορούμενες -ή τις ήδη ανακοινωθείσες- επιχειρηματικές συμφωνίες είναι η εξασφάλιση των μέγιστων δυνατών συνεργασιών στο σημερινό εξαιρετικά απαιτητικό ψηφιακό περιβάλλον.
Την τάση αυτήν επιβεβαιώνει, για παράδειγμα, η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για την απόκτηση του μειοψηφικού ποσοστού 7,5% εντός τριετίας στην εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί και η κυοφορούμενη συνεργασία μεταξύ του ομίλου Βαρδινογιάννη με τη Nova για τη δημιουργία κοινής εταιρείας, που θα διεκδικήσει έργα ΙΤ του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Το λογισμικό είναι ο βασιλιάς
Οι δαπάνες για λογισμικό τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως παραμένουν το «πετράδι στο στέμμα» της αγοράς ΙΤ με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Την τάση αυτήν έχουν διαβάσει έγκαιρα οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, που μεθοδικά χτίζουν θέσεις στην αγορά του software.
Κινήσεις, όπως η δημόσια πρόταση της Ideal Holdings προς την Byte Computer και η εξαγορά της, τα πλάνα της Intrasoft μετά την εξαγορά από τη δανέζικη Netcompany, το μπαράζ εξαγορών της Entersoft, η στρατηγική εξαγορών της SoftOne, η έντονη δραστηριότητα της Epsilon Net, οι κινήσεις των Uni Systems του ομίλου Quest, Space Hellas, Q&R και Profile, εντάσσονται στο σπιράλ της κινητικότητας του 2022, που αναμένεται να ενταθεί την επόμενη χρονιά.