THEPOWERGAME
Επενδυτικά σχέδια στον κλάδο της Βιομηχανίας, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, προωθούνται μέχρι στιγμής με χαμηλότοκα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια. Οι σημαντικότερες επενδύσεις προωθούνται στους κλάδους κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών και στη Φαρμακοβιομηχανία.
Δύο επενδυτικά σχέδια μέσω ξεχωριστών εταιρειών έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάπτυξης και η Sunlight του ομίλου Olympia, ιδρυτής του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός. Η μητρική Sunlight, με επένδυση συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών μολύβδου στην Ξάνθη. Τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιεί και η ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ ΑΕ, θυγατρική της Sunlight, η οποία πραγματοποιεί συνολική επένδυση ύψους 75,6 εκατ. ευρώ, για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας της στο Κιλκίς, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της λειτουργίας της.
«Η χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις ελληνικές τράπεζες αναγνωρίζει την εθνικής σημασίας προσπάθεια που υπηρετεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στην αποθήκευση ενέργειας. Στοχεύουμε στη δημιουργία υψηλής καινοτομίας και καθετοποιημένης παραγωγής τεχνολογίας λιθίου σε ελληνικό έδαφος, η οποία θα τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας, παράλληλα, αξία στη χώρα. Τα κεφάλαια αυτά στηρίζουν τις τεράστιες επενδύσεις που ήδη υλοποιούμε για τη θεμελίωση κέντρων R&D λιθίου, την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων βιομηχανικών υποδομών και «έξυπνων» προϊόντων που συμβάλλουν στην «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση, στην οικονομία και απασχόληση, στην καινοτομία και την έρευνα -το σύνολο δηλαδή των πυλώνων του “Ελλάδα 2.0″», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, Λάμπρος Μπίσαλας.
Το δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτικό που έχει ενταχθεί από ελληνική βιομηχανία στο Ταμείο Ανάκαμψης προωθεί η φαρμακοβιομηχανία DEMO. Η βιομηχανία έλαβε χρηματοδότηση για δύο ξεχωριστά επενδυτικά σχέδια, μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, από Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Πρώτον, για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής φαρμάκων και πρώτων υλών στην Τρίπολη, συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ και, δεύτερον, για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου και κλινικών δοκιμών στον Άγιο Στέφανο, συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ. Για την επένδυση στην Τρίπολη, ο κ. Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της DEMO, σε συνέντευξή του στο powergame.gr είχε δηλώσει πως «με τη μονάδα παραγωγής στην Τρίπολη αναπτύσσουμε έναν καινούργιο κλάδο, τον κλάδο των πρώτων υλών, που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Είναι μια επένδυση που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό μας και αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024».
Η Παπουτσάνης εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 12 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευθούν στην αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής της ελληνικής εταιρείας σαπουνιών και ειδών περιποίησης, αλλά και στην προσπάθεια μείωσης των ενεργειακών της αναγκών. Έμφαση στην παραγωγή δίνει και η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αντιπροσώπευσης διεθνών οίκων κατασκευής οχημάτων. Η επένδυση της εισηγμένης με την ονομασία Ecoshift, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, αφορά τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής ηλεκτρικών δίκυκλων και φορητών μπαταριών και χρηματοδοτείται από την Εθνική Τράπεζα.
Η Megara Resins, εταιρεία παραγωγής ρητινών στα Μέγαρα, με επενδυτικό πλάνο ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει νέες «πράσινες» αποθήκες στις εγκαταστάσεις της με δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω της Eurobank. H εξαγωγική βιομηχανία Α. Χατζόπουλος, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή ευρείας γκάμας λύσεων εύκαμπτης συσκευασίας, θα πραγματοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 12,5 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες της και της σύνδεσης αυτών στο net metering, καθώς και για πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης.
Επενδυτικό σχέδιο ύψους 8 εκατ. ευρώ υλοποιεί με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, δίνοντας έμφαση σε δράσεις κυκλικής οικονομίας.
Τα στοιχεία από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του μηχανισμού παροχής δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δείχνουν πως η ελληνική βιομηχανία σπεύδει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες που προσφέρει.