THEPOWERGAME
Η μοναδική αγορά της Ευρώπης που οι τιμές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια είναι σήμερα πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) είναι η Ελλάδα, με τη χώρα μας να παραμένει εδώ και ημέρες η ακριβότερη της Γηραιάς Ηπείρου. Για σήμερα η τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώνεται σε 218,19 ευρώ ανά MWh στην Ελλάδα, με δεύτερες τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου οι τιμές φτάνουν τα 188,13 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην τρίτη θέση τη Σλοβακία με 181,23 ευρώ ανά MWh.
Πολύ χαμηλότερες τιμές εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αν και δεν συνεχίστηκε το φαινόμενο των σχεδόν μηδενικών τιμών που παρουσιάστηκε στις γιορτές, λόγω χαμηλής ζήτησης και μεγάλης συνεισφοράς των αιολικών πάρκων. Πάντως, σήμερα στη Γερμανία η χονδρική τιμή διαμορφώνεται σε 58,94 ευρώ ανά MWh και στη Γαλλία σε 97,74 ευρώ ανά MWh.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «σηκώσει» το θέμα με τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα μεγάλα κέρδη που αποκομίζουν όσοι τυχεροί έχουν μισθώσει slots (ηλεκτρικό χώρο) για εισαγωγές ρεύματος στη χώρα μας. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές δεν επηρεάζουν άμεσα την τσέπη των νοικοκυριών, αφού τα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώνονται κάθε 20 του μήνα (για τον επόμενο μήνα) και η τελική επιβάρυνση είναι χαμηλότερη λόγω των επιδοτήσεων που ανακοινώνει, επίσης κάθε μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Οι τιμές στη χώρα μας διατηρούν σε υψηλό επίπεδο και τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που κάλυψαν χθες περί το 35% της ζήτησης, με το μερίδιο των μονάδων παραγωγής με φυσικό αέριο στο 41%, τις μονάδες λιγνίτη στο 12% και τις ΑΠΕ στο 9%. Το μεγάλο μερίδιο του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ο τρόπος τιμολόγησης του καυσίμου, θεωρούνται δύο από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές στη χονδρική αγορά παραμένουν στα ύψη. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις αγορές της υπόλοιπης Ευρώπης, για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου που καταναλώνουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιείται η μέση τιμή του προηγούμενου μήνα και όχι η ημερήσια τιμή.
Οι εξαιρετικά χαμηλές (ακόμα και αρνητικές!) τιμές που είδαμε στη Βόρεια Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες συνδέονται με το γεγονός πως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, π.χ. σε Γερμανία ή Δανία, καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως αιολικά) και δεν μπήκαν καθόλου στο σύστημα μονάδες φυσικού αερίου. Με βάση το μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς, η τελική τιμή στη χονδρική διαμορφώνεται από το κόστος της ακριβότερης μονάδας που μπαίνει στο σύστημα για να καλύψει τη ζήτηση. Στην Ελλάδα, που μπαίνουν αναγκαστικά οι μονάδες φυσικού αερίου, η τιμή στη χονδρική εκτοξεύεται. Στη Βόρεια Ευρώπη τις ημέρες των χαμηλών τιμών δεν χρειάστηκε να μπουν στο σύστημα ακριβές μονάδες ορυκτών καυσίμων, αφού έβαλαν πλάτη τα αιολικά πάρκα. Αντίθετα, στη χώρα μας οι ΑΠΕ είχαν περιορισμένη συμμετοχή, με το φυσικό αέριο να διατηρεί μερίδιο άνω του 40% στην ηλεκτροπαραγωγή.