THEPOWERGAME
Πεπεισμένοι είναι στο οικονομικό επιτελείο ότι οι επίσημες προβλέψεις για το φετινό ΑΕΠ θα αποδειχθούν συντηρητικές, δίνοντας έτσι άλλον αέρα στους ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς, η οποία θα είναι σίγουρα πιο δύσκολη για όλη την Ευρώπη.
Τα στοιχεία του 3ου τριμήνου αναμφίβολα προκάλεσαν μούδιασμα, αλλά μόνο στους ανυποψίαστους, με δεδομένο ότι η έκρηξη του τουρισμού είχε δημιουργήσει προσδοκίες για ανάλογη επιτάχυνση του ΑΕΠ, σίγουρα μεγαλύτερη του 2,8%. Υπάρχει, όμως, ένας… μαγικός αριθμός, πίσω από τον οποίο κρύβεται το μυστικό της αισιοδοξίας του υπουργείου Οικονομικών: 3,461 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το ύψος των κρατικών ενεργειακών επιδοτήσεων στο επίμαχο τρίμηνο, όχι όμως σε «καθαρούς» όρους, αφού δεν έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα του Προϋπολογισμού και του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από την έκτακτη φορολόγηση στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των παραγωγών και παρόχων ενέργειας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το φετινό ΑΕΠ θα πιάσει τουλάχιστον το 6%, ανοίγοντας τον δρόμο για υψηλές επιδόσεις και το 2023.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για το 2023, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει απλώς να κρατήσει το κεφάλι της έξω από το νερό, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, θα βυθίζονται σε τεχνική ύφεση, αλλά θα τρέξει με τουλάχιστον 1,8%. Σε απόλυτους αριθμούς, πρόκειται για ένα μικρό θαύμα. Ειδικότερα, για το 2023 προβλέπεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα φτάσει στα τουλάχιστον 224,1 δισ. ευρώ, έχοντας υπερκαλύψει τις απώλειες των lockdowns του κορoνοϊού.
Το 2019 το ΑΕΠ είχε διαμορφωθεί στα 183,4 δισ. ευρώ, με το σοκ του κορoνοϊού να το βυθίζει στα 165,3 δισ. ευρώ το 2020. Διαψεύδοντας τους «ειδικούς», η Ελλάδα κατάφερε σχεδόν από το 2021 να ισοφαρίσει τη χασούρα, υπερβαίνοντας κατά 4 δισ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις, για να φτάσουμε στη φετινή χρονιά, που υπολογίζεται ότι το εθνικό προϊόν θα ξεπεράσει τα 210 δισ. ευρώ, δηλαδή 13 δισ. ευρώ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Αυτό που έχει μπει, όμως, στο μικροσκόπιο της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η οποία δεν κλειδώνει απλώς τις υψηλές επιδόσεις στη διετία 2022- 2023, αλλά δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για «σβήσιμο» του χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2040. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Eurobank, το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί. Επιπλέον, μετά το ιστορικό υψηλό στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις που καταγράφηκε το 2021 (5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ), ο πήχης για το 2022 μπαίνει ακόμα πιο ψηλά (τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ), επίδοση που σε συνδυασμό με τις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να προβλέπει αύξηση επενδύσεων κατά τουλάχιστον 15,5% το 2023.
Ακόμα και στο αρνητικό μακροοικονομικό σενάριο, η ελληνική οικονομία δεν θα περάσει σε αρνητικό έδαφος. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης ακόμα και σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας κλειδώνουν τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο: την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα, άρα και την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.