THEPOWERGAME
Αναγκαία θεωρούνται τα επιπλέον κεφάλαια στην Ευρωζώνη, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Όπως επισημαίνει το Reuters, οι κυβερνήσεις της νομισματικής ένωσης πρέπει να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές για την αγορά ομολόγων αξίας 400 δισ. ευρώ το 2023.
Εξάλλου, η Γερμανία αναμένεται να προχωρήσει σε ρεκόρ έκδοσης ομολόγων το 2023, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές θα πρέπει να «απορροφήσουν» διπλάσιο ποσοστό δημόσιου χρέους από το αντίστοιχο πριν από μία δεκαετία, βάσει πρόσφατης ανάλυσης της BofA.
Αυτό σημαίνει πως οι δανειοδότες θα πρέπει να προσηλωθούν στην εύρεση νέων επενδυτών οι οποίοι ενδέχεται να αποφύγουν την αγορά αυτή καθαυτή δεδομένης και της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Παρότι η ΕΚΤ πρόκειται να επανεπενδύσει ορισμένα ομόλογα τα οποία αγόρασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πρόκειται επίσης να προσπαθήσει να προχωρήσει σε πώληση χρέους αξίας 15 δισ. ευρώ μηνιαίως μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2023 σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου της συνολικής αξίας 5 τρισ. ευρώ.
Οι λόγοι που αποθαρρύνουν τους επενδυτές
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων είναι μειωμένο, σύμφωνα με τον Τζούλιαν λε Μπάρον, στέλεχος της Allianz Global Investors, και οι λόγοι είναι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, το QT και η μαζική έκδοση ομολόγων δημοσίου το α’ τρίμηνο του έτους μειώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον».
Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων δημοσίου έχουν ήδη καταγράψει αύξηση της τάξης των 250 μονάδων βάσης φέτος, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών έχουν αυξηθεί κατά 300 μονάδες βάσης, 50 εξ αυτών την τελευταία εβδομάδα.
Οι αναλυτές των BNP Paribas, Deutsche Bank και Citigroup, αναμένουν πως οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023, σύμφωνα με ανάλυση της Refinitiv. Η ΒΝΡ, για παράδειγμα, υπολογίζει πως η πώληση χρέους αυτή αναμένεται να αυξήσει τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων κατά 45 μονάδες βάσης στο 2,75% το α’ τρίμηνο του έτους.
Το QT και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις
Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης (QT), η BofA υπογραμμίζει πως το αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τα προβλήματα στις αγορές, οι οποίες δε θα μπορέσουν να υποστηρίξουν περαιτέρω έκδοση χρεογράφων χωρίς την παράλληλη αύξηση των αποδόσεών τους.
Ερώτημα αποτελεί και η βιωσιμότητα του χρέους της Ιταλίας με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να βρίσκονται 4% άνω του ορίου βάσει του οποίου αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών.
Πάντως, ορισμένες τράπεζες υποστηρίζουν πως οι αποδόσεις δε θα καταγράψουν αύξηση το ερχόμενο έτος. Η JPMorgan αναμένει πτώση, ενώ και η ΒΝΡ τονίζει πως μετά από την αρχική αύξηση, αναμένεται πτώση των αποδόσεων αυτών.
Ελπίδα όλων είναι οι υψηλότερες αποδόσεις θα προσελκύσουν τους επενδυτές και η πιθανότητα ύφεσης θα μετατρέψει τα σχετικά ασφαλή ομόλογα αυτά σε ελκυστικές επενδυτικές επιλογές.