THEPOWERGAME
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο το 2023 θα είναι εκ των πραγμάτων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είτε ως βασικός μέτοχος είτε ως απλός μέτοχος στις συστημικές τράπεζες, αποτελεί συνομιλητή με ενδιαφερόμενα funds του εξωτερικού που θέλουν να μπουν δυνατά στις ελληνικές τράπεζες.
Μέσα στο πλαίσιο των πληροφοριών που θέλουν διάφορα γνωστά και μη επενδυτικά κεφάλαια να εκφράζουν ή να ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στις Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank, νέες ειδήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την τελευταία, στην οποία το ΤΧΣ έχει το πιο μικρό ποσοστό των μετοχών, κατέχοντας μόλις το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου.
Συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για το 1,4% του ΤΧΣ στη Eurobank
Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τη Eurobank να τη «γυροφέρνει» σοβαρός θεσμικός επενδυτής, που ατύπως φαίνεται να έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον του για την τράπεζα. Ο επενδυτής αυτός δεν είναι ο βασικός της μέτοχος, που είναι το Fairfax Finance Corporation, το οποίο ελέγχει το 33,47% των μετοχών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, το επενδυτικό fund που ενδιαφέρεται για το 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ στη Eurobank θα εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς.
Να σημειωθεί ότι μετά τη Fairfax, της οποίας ηγείται ο γνωστός πλέον στην ελληνική αγορά Prem Watsa, το 5,1% της Eurobank ελέγχει το Capital Crone Companies Inc. Οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού έχουν μερίδιο 51,8% στην πίτα του κεφαλαίου και του εσωτερικού περίπου 2,7%.
Το «πράσινο φως» για την αποεπένδυση
Η πρόσφατη έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών του πλάνου που επεξεργάστηκε η Rothschild για τη στρατηγική αποεπένδυση δεν έχει δεσμεύσεις ή συγκεκριμένο πλαίσιο για τη σειρά με την οποία θα ξεκινήσει η αποχώρηση του ταμείου από τις τράπεζες.
Η διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει πάραυτα και ανεξάρτητα από τις εκλογές -σε αντίθεση με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα προεκλογικά- προβλέπει ότι το ΤΧΣ θα αποστείλει επιστολή στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για να επιβεβαιώσουν ή να ακυρώσουν το αρχικό ή άτυπο ενδιαφέρον τους για τις συστημικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι για το 20% της Εθνικής Τράπεζας έχει ενδιαφερθεί το PIF -κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Σαουδικής Αραβίας-, όπως και ένα επίσης κρατικό κεφάλαιο από το Άμπου Ντάμπι. Στην Εθνική, το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% του κεφαλαίου της.
Για την Πειραιώς, το ενδιαφέρον έχει ιταλική προέλευση και αφορά τον γνωστό επενδυτικό όμιλο ΙΟΝ Group, τα στελέχη του οποίου έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρή πρόθεση για απόκτηση συμμετοχής στην ελληνική τράπεζα και μάλιστα για όλο το ποσοστό του ΤΧΣ, που ανέρχεται σε 27%.
Όσο για την Alpha Bank, συνεχίζεται το «φλερτ» με τον ήδη Ολλανδό μέτοχό της, τη Reggeborgh Invest, που πρόσφατα ανέβασε το ποσοστό της στο 6,5%, έναντι 5,158%. Πίσω από το fund αυτό είναι ο κραταιός Χένρι Χόλτερμαν, o οποίος επενδύει ήδη στην Ελλάδα στις κατασκευές, την ενέργεια και το real estate. Το ΤΧΣ έχει το 9% των μετοχών στην Alpha Bank και, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, το ολλανδικό γκρουπ μάλλον θα το διεκδικήσει.
Να σημειωθεί επίσης ότι το ΤΧΣ μετέχει στη μη συστημική Attica Bank, αλλά αυτό δεν συνδέεται με το πλάνο αποεπένδυσης των συστημικών τραπεζών στις οποίες το ταμείο μπήκε την περίοδο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Στην Attica Bank το ταμείο μπήκε με αφορμή την ενεργοποίηση της ρήτρας του αναβαλλόμενου φόρου και ελέγχει το 63,1%.